Jak funguje ruská dezinformační propaganda? Hlavní roli hraje Zeman, tvrdí odborník

Datový analytik a generální ředitel společnosti Semantic Visions, František Vrábel se zaměřuje na problematiku dezinformací. Podle něj je hlavním šiřitelem ruských dezinformací v Česku prezident Miloš Zeman. Rusko si zde prý vytvořilo už věrné následovníky, takže přímá vazba mezi Ruskem a českými dezinformátory už není tak jasná.

Vrábel se dlouhodobě zabývá detekcí ruských dezinformací. Jako jejich hlavního „tlampače“ v českém prostoru identifikuje prezidenta Zemana. „Pracuje v tom směru, který si přeje ruská propaganda,“ tvrdí Vrábel. Prezidentův velký vliv má být dán tím, že mu spousta lidí z titulu jeho prezidentské funkce věří.

Podle Vrábela Zemana k tomu vede nikoliv to, že by od Rusů dostával „žold“, ale především jeho ego, kdy chce být obdivován, přičemž toho se mu v Rusku dostává. „Faktem je, že pracuje v jejich zájmu,“ tvrdí.  

Vrábelova firma Semantic Vision zpracovává 90% celosvětového zpravodajského obsahu. Denně je to prý milion článků z více než 600 tisíc zdrojů. Sémantiku velkých dat využívají velké nadnárodní firmy, kterým firma poskytuje analýzy detekcí rizik.

Vrábel tvrdí, že ač jej to neživí, analýzu dezinformací považuje za součást své občanské odpovědnosti. Podle něj Rusové jsou v této oblasti lepší než jiné státy, protože dezinformační válka je součástí jejich oficiální vojenské strategie. Navíc ji vyvíjeli po několik let.

Podle Vrábela je velký rozdíl mezi propagandou USA a Ruska. USA dle něj v zásadě nepoužívají dezinformace, zatímco pro Rusko jsou centrální. Jejich propaganda má za cíl jiné státy poškodit. Vrábel tvrdí, že dokladem toho je skutečnost, že pojem dezinformace vytvořilo Rusko. Měl to být název pro oddělení černé propagandy v KGB.

Rusové podle Vrábela dezinformace šíří s hlubokou znalostí věci a využívají limitů demokratického státu jako je třeba pomalé rozhodování, které se objevilo zvláště v oblasti migrace. Též dle něj využívají to, že EU nemá dostatečně realistický přístup k Blízkému východu.

Vrábel upozorňuje, že je velká chyba myslet si, že stačí chránit proti dezinformacím během volební kampaně. Rusové dle něj si vytváří podloubí pro ruské narativy dlouhodobě. Dochází tak k tomu, že si vychovali vlastní následovníky, „pátou kolonu“, kterým se dostali do jejich podvědomí a infikovali je „dezinformačním virusem“. České dezinformační weby a blogy pak přebírají klíčové směry ruské propagandy.  

Podle Vrábela to lze dohledat sledováním toho, jak české zpravodajské weby a blogy přebírají zprávy z ruských médií. V rozhovoru pro iROZHLAS.cz Vrábel poukázal na taková média cíleně nezmiňují některé zprávy, ačkoliv jsou mediálně vděčná, když to ohrožuje obraz Ruska.

Konkrétním příkladem toho je např. mediální pokrytí dvou případů pádu ruských letadel v případě světa a Ruska. Zatímco v případě pádu letadla ruské letecké společnosti Metrojet, v roce 2015 v důsledku teroristického výbuchu na Sinaji Rusko a svět o věci referovaly ve stejném měřítku, v případě sestřelení malajského letu M17 nad Ukrajinou, z které bylo obviněno Rusko, o tom ruská média referovala až dvacetkrát méně. Vrábel poukazuje, že jejich studii o tom publikoval i renomovaný časopis MIT Technology Review jako důkaz ruských dezinformací.

Vrábelova slova o tom, že prezident Zeman je šiřitel ruských dezinformací velmi rozčílila jeho mluvčího, Jiřího Ovčáčka. „Žvásty o ‚přebírání ruského narativu‘ patří maximálně na ideologické školení. Opět jde o sprostou lež,“ napsal serveru iROZHLAS.cz Ovčáček.

„Připomíná to ideologické cvičení z doby normalizace. Navíc absolutně nedůvěryhodné. Lze se jenom divit, že zrovna zde někdo utrácí dolary. Zřejmě neví, že před prezidentskou volbou právě tito ‚vyanalyzovali‘, že vyhraje Jiří Drahoš. Vskutku ukázka ‚kvality‘,“ narážel Ovčáček na informaci, že od vlád Velké Británie a USA dostal na boj s fake news grant 250 tisíc dolarů (asi 5,7 milionu korun).

Podle poslance SPD Radka Kotena, která dle Vrábela hraje pro ruskou propagandu roli „užitečných idiotů,“ je daná částka jasným důkazem „objednavatele“ a toho, „co má být výstupem jeho snažení“. Podle Kotena je boj proti dezinformacím nepřístupný pokus o cenzoru svobodných názorů. „V tomto světle tedy vidím snažení tohoto typu jako posilování oněch ‚dezinformačních‘ webů, které ve svém důsledku mohou provozovat ty samé síly, které proti nim následně bojují,“ řekl Koten serveru iROZHLAS.cz.

Související

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky) Komentář

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

Více souvisejících

Miloš Zeman Rusko Boj proti dezinformacím a fake news

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

před 6 hodinami

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi především díky čtyřem bodům kapitána Červenky jasně přehráli Brity 4:1

Z pohledu českého národního týmu to byl v sobotu pohodový večer. Proti Britům, kteří nikterak výrazně českým hráčům duel nezkomplikovali a umožnili jim bezstarostnou cestu za dalšími třemi body, tak svěřenci kouče Radima Rulíka v klidu došli k výhře 4:1. Tu navíc režíroval ten nejzkušenější z Čechů, samotný kapitán Roman Červenka, jenž zaznamenal čtyři asistence. Do utkání pak nastoupil i Martin Nečas, který teprve kolem sobotního poledne přiletěl ze zámoří, ovšem na své první body na turnaji si bude muset ještě počkat.

včera

Král Charles III.

Karel III. vezme do Francie další dva zástupce monarchie. Kate zůstane doma

Za zlověstné signály mohou někteří Britové považovat poslední informace zevnitř monarchie. Zatímco král Karel III. se vrátil k povinnostem a chystá se dokonce do ciziny, princezna Kate, která si vyslechla stejnou diagnózu, se nadále drží v ústraní. Nebude ani součástí královské delegace do zahraničí. 

včera

včera

Drtivý úder střelami ATACMS proti Rusům. Ukrajinci zničili stíhačky a palivová zařízení, dokládají satelitní snímky

Ukrajinský útok na ruskou leteckou základnu Belbek na okupovaném Krymském poloostrově tento týden zničil tři ruská letadla a palivové zařízení v blízkosti hlavní přistávací dráhy.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy