Stovky lidí peníze ze "Zelená úsporám" nedostanou

Praha - Počet přijatých žádostí neodpovídá finančním možnostem dotačního programu Zelená úsporám a nekvalitní práce managementu se ocitla v hledáčku ministra životního prostředí Tomáše Chalupy (ODS). Po středečním jednání vlády o tom informoval premiér Petr Nečas (ODS).

Nedostatek peněz v Zelené úsporám chce Chalupa řešit zastavením podpory na zateplení veřejných budov. Ušetřit tím chce čtyři miliardy korun. Další 1,5 miliardy korun chce získat z národních zdrojů a 1,85 miliardy korun prodejem zbývajících emisních povolenek a dalšími opatřeními. Program by se tak měl ocitnout v ideálním případě v mínusu 517 milionů korun. Aktuálně Státní fond životního prostředí (SFŽP), který Zelenou úsporám spravuje, přijal 79 093 žádostí o dotaci. Celkem 37 477 žádostí už bylo schváleno, 24 717 žádostí na schválení čeká. Dalších 16 612 žádostí obsahuje chyby a SFŽP vyzve žadatele, aby je opravili. Budou na to mít dva měsíce. Dotace už mají podle Chalupy jisté schválené žádosti a ty, které jsou před schválením a jsou v pořádku. Doposud proplatili v rámci akce Zelená úsporám žadatelům o dotace více než 4,2 miliardy korun. Program na zateplování a ekologické vytápění domů trápí nedostatek peněz a přebytek žádostí. V současnosti je program v deficitu 7,8 miliardy korun. Ministr už dříve prohlásil, že na opětovné nastartování Zelené úsporám nemá dostatek financí. Problém ještě zvětšuje odstraňování škod po zemětřesení a tsunami v Japonsku. Země vycházejícího slunce je totiž největším obchodním partnerem Česka, od kterého nakupuje jednotky AAU podle Kjótského protokolu. Nikdo v současnosti nedokáže říci, zda Japonsko s ohledem na katastrofu přestane jednotky úplně nakupovat nebo jich bude naopak nakupovat víc. Jednotka AAU je veličina definovaná v rámci Kjótského protokolu, která představuje obchodovatelné právo státu vypustit do ovzduší jednu tunu emisí skleníkových plynů v období 2008 až 2012. Program Zelená úsporám podporuje realizaci opatření vedoucích k úsporám energie a využití obnovitelných zdrojů energie v rodinných a bytových domech.

Související

Tomáš Chalupa na 24. kongresu ODS

Majetek politiků: Plachetnice, přívěšek se světýlkem a dluhy

Praha - Někteří exposlanci vyplnili majetková přiznání za loňský rok rok do rozpuštění Sněmovny poměrně podrobně. Tomáš Chalupa (ODS) vypsal jako v minulosti desítky darů, mimo jiné vodku, slivovici, medovinu a vína. Nezařazená Kristýna Kočí zase dostala hodinky "neurčité hodnoty" a Lenka Andrýsová (LIDEM) uvedla výdaje účasti na kongresu, které za ní hradila nadace Friedrich Neumann Stiftung.

Více souvisejících

Tomáš Chalupa zelená úsporám

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy