Co ještě ministr Staněk stihl před odchodem? Odvolal také šéfa knihovníků

Bývalý ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) poslední den ve funkci odvolal šéfa Ústřední knihovnické rady Víta Richtera, který tento ministrův poradní orgán vedl více než 20 let. Napsal to dnes server Deníku N. Richter deníku řekl, že mu odvolání dorazilo do datové schránky až dnes. Domnívá se, že skončil kvůli kritice ministerstva kultury a Národní knihovny.

"Myslím, že ministr neměl zájem na tom, aby někdo upozorňoval na problémy," řekl serveru Richter. Knihovnická rada se podle něj nyní zabývá tím, jestli je možné odvolání nějak zabránit. Staněk podle Deníku N na jeho dotazy nereagoval.

Richter vedl Ústřední knihovnickou radu od roku 1998. Deníku N řekl, že ve zprávě o odvolání z funkce nebylo žádné vysvětlení. Staněk mu podle něj žádné výhrady nesdělil a odůvodnění neobsahovalo ani jeho rozhodnutí. "Změnili statut Ústřední knihovnické rady, což je poradní orgán ministra zřízený ze zákona a ministerstvo kultury vydává statut a jednací řád. Oni změnili statut a jednací řád, mě odvolali a nastavili to tak, že předsedou Ústřední knihovnické rady je ředitel Národní knihovny, kterého rovnou jmenovali," řekl Richter.

Své odvolání Richter podle serveru považuje za problematické, protože jako předseda rady upozorňoval na nešvary, které se podle něj dějí v Národní knihovně. Předpokládá, že kritika NK nyní utichne.

Na Staňkovo rozhodnutí upozornil na twitteru Svaz knihovníků a informačních pracovníků, který se za Richtera postavil. "Knihovnická obec je šokována a vyjadřuje Vítu Richterovi plnou podporu," uvedl svaz. Předseda svazu a zároveň člen knihovnické rady Roman Giebisch serveru řekl, že Staňkův krok nechápe a nečekal jej. O důvodech, které jej k rozhodnutí vedly, spekulovat nechtěl.

Ústřední knihovnická rada se situací v Národní knihovně zabývala opakovaně. Naposledy na svém zasedání loni v listopadu přijala usnesení, že situace v knihovně se nadále zhoršuje, přestože na ni byl upozorněn dřívější ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Rada kritizovala například nedostatek peněz na nákup nových knížek, nedostatečné kapacity na skladování svazků a také upozorňovala na délku rekonstrukcí, která například v budově Klementina trvá už od roku 2010.

Staněk v poslední den ve funkci 31. července podle serveru Neovlivní.cz také vydal rozhodnutí, podle kterého už Hadí lázně v Teplicích nejsou kulturní památkou. Rozhodl tak navzdory památkářům letitý spor a vyšel vstříc majiteli lázní a teplickému developerovi Jaroslavu Třešňákovi, napsal server. Třešňák, který patřil mezi nejštědřejší sponzory loňské prezidentské kampaně Miloše Zemana, chce do lázní investovat až 200 milionů korun.

Související

Antonín Staněk (ČSSD)

Exministr kultury Staněk je v zastupitelstvu Olomouce, dnes složil slib

Bývalý primátor Olomouce a ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) dnes složil slib člena olomouckého zastupitelstva, ve kterém nahradil stranickou kolegyni Jitku Weiermüllerovou. Bývalá olomoucká zastupitelka v červenci rezignovala a poslanec Staněk byl jejím náhradníkem. ČSSD je v Olomouci v opozici. Radniční koalici tvoří ANO, ODS, KDU-ČSL a hnutí spOLečně.
soudy

Fajt neuspěl s odvoláním. Výpověď z čela Národní galerie je platná, potvrdil soud

Výpověď Jiřího Fajta z čela Národní galerie Praha (NGP) byla platná, potvrdil odvolací pražský městský soud. Rozhodnutí je pravomocné. Na verdikt dnes upozornil server Seznam Zprávy. Bývalý ředitel v žalobě tvrdil, že výpověď nedostal od oprávněné osoby - tedy od ministrem jmenovaného generálního ředitele. Za galerii dokument podepsal tehdejší pověřený šéf instituce Ivan Morávek.

Více souvisejících

Antonín Staněk (ČSSD primátor Olomouce) Ministerstvo kultury Knihovny

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 22 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 11 hodinami

Tři roky ve vězení hrozí muži, který způsobil zásah policie na gymnáziu v Litvínově

Až tři roky vězení hrozí muži, který v pátek vyvolal policejní zásah na gymnáziu v Litvínově. Neoprávněně totiž vnikl do budovy, která musela být na několik hodin evakuována. Nikomu se naštěstí nic nestalo. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy