Sobotka a Kalousek se opět neshodli v pohledu na sjednocení DPH, ani na důchodové reformě

Praha - Hosté v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce (OVM) se opět neshodli v pohledu na sjednocení sazby daně z přidané hodnoty (DPH) na úrovni 17,5 procenta. Nesoulad panoval i v problematice důchodové reformy.

Bohuslav Sobotka (ČSSD) kritizoval vládu, že s opozicí své reformní kroky dostatečně nekonzultovala. Podle jeho názoru se reformy dají rozdělit na několik skupin. Do první se řadí ty, které přinesou zlepšení stavu, do druhé pak reformy, které obsahují i spravedlivé rozdělení nákladů na celou společnost. A konečně jsou i reformy, které přežijí jedno volební období. Sobotka míní, že současné reformy právě odpovídají poslední kategorii. Některé reformní kroky přináší nevratné změny, a právě z tohoto důvodu by vláda podle Sobotky měla svůj postoj s opozicí konzultovat.Miroslav Kalousek (TOP09), se ale domnívá, že s opozicí se v případě reforem nedojde ke shodě, protože jejich pohled na opatření k posílení konkurenceschopnosti se liší.Přesto je ale možné podle Kalouska reformy do června zvládnout. "Koalice je odhodlána návrhy do června předložit,“ potvrdil šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř s tím, že k prvnímu čtení by mělo dojít v červenci, pokud se projeví dostatek vůle všech koaličních stran.V otázce důchodové reformy se v pořadu Otázky Václava Moravce projevily jasné neshody mezi zástupci koalice a opozice. Ministr financí vysvětlil, že na pokrytí nákladů spojených s důchodovou reformou půjde 26 miliard korun, které stát získá díky sjednocení daně z přidané hodnoty (DPH) na úrovni 17,5 procenta. Podle jeho názoru je v současné době problematické stanovit náklady na valorizaci důchodů, protože ta se odvíjí od inflace, kterou je nyní těžké odhadnout.Podle Tluchoře se již koaliční dohoda měnit nebude, takže míra sjednocené DPH se tedy dostane na avizovaných 17,5 procenta. Sobotka s tímto krokem nesouhlasí s tím, že ČSSD se staví proti sjednocení DPH.

Související

Marek Výborný na sjezdu KDU-ČSL (25.1.2020)

Obchody slíbily, že snížení DPH se promítne do cen potravin, tvrdí ministři

Zástupci osmi významných obchodních řetězců se během dnešního jednání na ministerstvu zemědělství setkali s premiérem Petrem Fialou z ODS. Během schůzky ujistili představitele vlády, že plánované snížení daně z přidané hodnoty (DPH) bude mít vliv na pokles cen potravin a že budou klást ještě větší důraz na kvalitu potravin. 

Více souvisejících

DPH důchodová reforma

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Čtvrteční nehodu vlaku bez strojvedoucího šetří i policie

Policie vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který odjel bez strojvedoucího a po několika kilometrech vykolejil mezi Čisovicemi a Měchenicemi. Případem se zároveň zabývá i Drážní inspekce. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy