Odborář Zavadil: Vláda lže, nemůžeme si to nechat líbit

Praha - Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil vystoupil v sobotu na pražském Václavském náměstí s emotivním projevem. K přibližně čtyřicetitisícovému shromáždění prohlásil mimo jiné, že vláda občanům lže a zadlužuje je.

"Kladu si otázku. Lže nám vláda, nebo nám nelže? 21. května 2006 tehdejší ministr práce Nečas řekl, že vláda nebude zavádět zdravotnické poplatky. V roce 2008 je zavedla a teď je chtějí ještě zvednout," hřímal z pódia Zavadil. "Tahle povedená koaliční vláda nám říkala, že nebude zvyšovat daně. Daň z přidané hodnoty snad není daň? Ale je! Takže lžou," dodal. Podle šéfa odborů vláda lže i v dalších svých prohlášeních. Například o tom, že nebude zvyšovat deficity veřejných financí. "Po Topolánkově reformě veřejných financí se stalo to, že se Česká republika zadlužila v roce 2009 o 250 miliard, v roce 2010 o 200 miliard a v současné době je to již 70 miliard. Takže dohromady se zvýšilo zadlužení veřejných financí o půl bilionu korun," konstatoval Zavadil před shromážděním. Dodal, že by lidé měli posílat složenky na účty premiéra Petra Nečase (ODS) a ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). "Oni tuhle republiku zadlužili o 50 tisíc korun na každého jednotlivého člověka," prohlásil. Odbory podle Zavadila nemohou souhlasit s reformou penzí, protože nechtějí 'šacování' průběžného systému financování, z něhož žije většina národa, protože nemá na drahé připojištění. Předseda ČMKOS zároveň řekl, že je 'pitomost', aby existovaly vedle sebe dva soukromé fondy a podotkl, že se k odborům přidali již i zaměstnavatelé, kteří také nechtějí důchodovou reformu v podobě, v jaké ji představila vláda. "Říkalo se, že nás komunisti vedli 40 let do prčic. Tihleti ale našli skutečnou zkratku! Ve zdravotnictví chybí 15 miliard korun. My jsme je snad prožrali? Neprožrali," pokračoval v emotivním projevu Zavadil.K přítomným prohlásil, že lidé musí držet pohromadě, aby ukázali vládě, že je vládou pro lidi a ne pro byznys: "A pokud chce vládnout pro byznys, no tak ať jde. Nemůžeme si tyto věci nechat líbit." Zavadil na závěr poděkoval všem přítomným a vyzval vládu, aby naslouchala jejich názorům. "Bylo nám slíbeno, že se o všech věcech bude dále jednat. Ale já nechci sedět v jedné místnosti, dýchat tentýž vzduch a nemít žádné výsledky. To je k ničemu," uzavřel předseda odborů.

Související

Jaroslav Zavadil /ČSSD/ v Poslanecké sněmovně

Výrazné přilepšení k důchodu? Něco se chystá

Praha - Zhruba 4,5 milionu lidí, kteří myslí na důchod a mají penzijní připojištění se státním příspěvkem, má šanci dostat výraznou podporu. Nově by totiž mohli uplatnit úlevu na dani ve výši až 3 600 korun ročně.
Jaroslav Zavadil

Dar pro Zavadila od kolegů? Trenýrky s přirozením

Praha - Sedmdesáté narozeniny bude bývalý odborářský boss a nyní poslanec ČSSD Jaroslav Zavadil slavit až za pár dní. Již nyní ale měl párty pro kolegy ze sociální demokracie a mezi dary se objevil opravdový skvost. Trenýrky s mužským údem.

Více souvisejících

Jaroslav Zavadil Odbory Demonstrace

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy