Vláda i prezident vyostřují sociální konflikt v ČR, tvrdí Jiří Dienstbier

Praha - Svými výroky prezident Václav Klaus i vláda vyostřují sociální konflikt v České republice a připravují půdu pro radikálnější čtvrteční stávku dopravních odborů, prohlásil v pondělí senátor za ČSSD Jiří Dienstbier. Domnívá se, že vláda zatlačila na justici, aby odborářům zakázala stávku v pondělí.

"Vláda i prezident dělají všechno pro to, aby přiostřili konflikt v České republice,“ prohlásil Dienstbier a dodal: "Je naprosto zjevné, že stávka byla vyvolána necitlivou politikou současné vlády. Je přirozené, že odbory a občané ze zoufalství sahají k radikálnějším formám protestů. Tato vláda s nikým žádný dialog nevede. Silou 115 hlasů se bez debaty snaží Poslaneckou sněmovnou své návrhy proválcovat."Zdůraznil, že sociální demokraté odbory nijak v stávce nepodpořili, ale jejich konání chápou. "Je to jejich autonomní rozhodnutí, my jsme jejich rozhodování neovlivňovali. Vláda si za stávku může sama. My ani k žádným protestům pobízet nemusíme," konstatoval Dienstbier.Ostře se ohradil i proti výzvě prezidenta Václava Klause, který vládu pobídl, aby stávkující propustila a najala si soukromé dopravce. "Pokud pan prezident vyzývá k podávání výpovědi, pak bychom my všichni měli dát výpověď panu prezidentovi a současné vládě," míní senátor.

Za výzvou prezidenta vidí senátor jeho vztek kvůli překažené oslavě 70. narozenin. "On sám měl jako předseda vlády ve zvyku spíše ustupovat. Ale ve čtvrtek slaví narozeniny a pravděpodobně žádný z hostů nebude moci na oslavu dorazit včas," podotkl Dienstbier."Díky vládě i prezidentovi nás čeká ve čtvrtek ostřejší protest, než jaký by byl v pondělí," doplnil.Za soudním vydáním předběžného rozhodnutí, které zakázalo stávku dopravců v pondělí, Dienstbier tuší politický tlak. Zásah vlády do rozhodování justice označil za šílený. "Považuji za zcela evidentní, že vláda vyvinula tlak na justici. Jsou tady různé indicie," řekl. Podle jeho informací se v uplynulém týdnu například sešel kvůli problému náměstek ministra spravedlnosti s předsedou městského soudu Janem Sváčkem."Nemyslím si, že pan Kalousek by nedokázali domýšlet důsledky takovéhoto kroku. Jedná se o úmysl vyostřit sociální konflikt v České republice. Jen se můžeme domýšlet, proč toto dělají," dodal Dienstbier.Podle jeho mínění soud překazil pondělní stávku odborů neoprávněně vydáním předběžného opatření, které se opírá o zákon o kolektivním vyjednávání. "Soud posuzoval ohlášenou stávku jako zákon o kolektivním vyjednávání, ten se na to nevztahuje. Co je podivnější, je to, že soud argumentuje tím, že vládní reformy jsou nezbytné. Soud zcela otevřeně podpořil politiku současné vládní koalice. Soud by se takovýchto kroků měl vyvarovat. Soud by měl vždy dodržet nestrannost svého rozhodnutí," upozornil senátor.Dodal, že ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) svůj rezort nezvládá. "Opět včera i dnes jsme mohli číst o způsobu, jakým státní zastupitelství naložilo s důkazy v kauze pandury. Nelegálním únikem ohrozilo jednoho z klíčových svědků v této kauze. Nejenže státní zastupitelství zametá kauzy pod koberec, ale nahrává zločincům," uzavřel senátor.Čtvrteční stávka dopravních odborů potrvá 24 hodin a ochromí městskou dopravu v Praze, Brně, Olomouci, Opavě a ve Zlíně. Zastaví železnici na celém území České republiky. Odboráři plánují i blokády některých důležitých silničních uzlů.Původně chtěly odbory stávkovat v pondělí, to jim však městský pražský soud zakázal. Stávku prý oznámily moc pozdě. Ve čtvrtek tak odboráři chystají masivnější a radikálnější akci.

Související

Více souvisejících

Jiří Dienstbier ml. stávka

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

Evropská unie

Jak zachránit Evropskou unii? Italští politici mají recept, Macron se Scholzem se přou

Evropská unie čelí zásadním neshodám mezi Francií a Německem ohledně obchodních politik. Prezident Macron varuje před „smrtí EU“ a prosazuje protekcionismus, zatímco německý kancléř Scholz zdůrazňuje nutnost otevřenosti. Téma rozděluje i další státy, jako Maďarsko a Itálii. Dva přední italští politici se ve svých nových zprávách o stavu unijní ekonomiky kriticky opřeli do Bruselu a nutnosti zvýšit ekonomickou bezpečnost a konkurenceschopnost.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 13 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy