Nečas neuspěl, stávka odborů bude

Praha - Stávka ničemu nepomůže a nepřinese absolutně nic pozitivního, uvedl po středečním jednání tripartity předseda vlády Petr Nečas (ODS). Zdůraznil, že stávka napáchá škody v hodnotě miliard korun.

"Stávka přinese pouze zvýšené politické napětí a především výrazné hospodářské škody," uvedl Nečas po jednání s tím, že jenom škody na železnici budou v objemu stovek milionů korun. "Kdyby byly například investovány do udržení pracovních příležitostí pracovníků všech tří státních firem, které působí na železnici, tak by byly podstatně užitečnější," řekl premiér.

Podle premiéra stávka nepomůže ani sociálnímu dialogu, protože tripartita vše správně projednává.

"Vláda České republiky bez ohledu na zítřejší stávku v reformách pokračovat," zdůraznil Nečas.

"Chci poděkovat panu předsedovi vlády, že zagarantoval, že v pátek poslanci nebudou pokračovat v projednávání zdravotní reformy ve třetím čtení," upozornil Jaroslav Hanák, předseda Svazu průmyslu a dopravy na změnu pro poslance. V pondělí by ji tak tripartita mohla projednat.

Navíc by se v ten samý den měla probrat i daňová reforma. "Kromě zjednodušení daňového systému, reformy daní, která není zas tak velká, je výběr daní problémem této země," podotknul Hanák.

Zástupce odborů a zároveň předseda Odborového svazu Kovo Josef Středula připomněl, že stávka je ústavním právem občanů a nikdo je kvůli tomu nemůže perzekuovat. "Eskalace napětí v České republice se ještě zvýšila, obzvláště v situaci, kdy nejvyšší ústavní činitel sdělil národu, že by se měl se stávkujícími vypořádat," narážel Středula na výroky prezidenta Václava Klause.

Odboráři chtějí při stávce zamezit všem provokacím a zachovat bezpečnost občanů. "Není naším cílem jakýmkoli způsobem poškozovat veřejnost. Ale myslíme si, že v tomto případě den nepohody může znamenat mnoho let pohody dalších," upřesnil odborář s tím, že napětí ve společnosti není zapříčiněné odbory.

Středula zdůraznil, že si vláda nepozvala předsedy odborových svazů, které stávku vyhlásily. "Na dnešním jednání tripartity se nezúčastňují ti, kteří stávku vyhlašují, tedy jsou koalice dopravních odborových svazů."

Související

Petr Nečas u soudu v kauze Nagygate

Nečas, Nagyová a Boček jsou vinní v kauze trafik pro poslance ODS, rozhodl soud

Soud dnes v rámci kauzy tzv. trafik pro poslance ODS vynesl verdikt týkající se bývalého premiéra Petra Nečase (ODS). Nečasovi udělil podmíněný trest v délce 2,5 roku a peněžitý trest ve výši milionu korun. Jeho manželka Jana (dříve Nagyová) a spoluobžalovaný bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček byli odsouzeni k dvouletým podmíněným trestům a pokutě ve výši 300 000 korun. Verdikt není pravomocný.

Více souvisejících

Petr Nečas stávka

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 1 hodinou

Evropská unie

Jak zachránit Evropskou unii? Italští politici mají recept, Macron se Scholzem se přou

Evropská unie čelí zásadním neshodám mezi Francií a Německem ohledně obchodních politik. Prezident Macron varuje před „smrtí EU“ a prosazuje protekcionismus, zatímco německý kancléř Scholz zdůrazňuje nutnost otevřenosti. Téma rozděluje i další státy, jako Maďarsko a Itálii. Dva přední italští politici se ve svých nových zprávách o stavu unijní ekonomiky kriticky opřeli do Bruselu a nutnosti zvýšit ekonomickou bezpečnost a konkurenceschopnost.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy