Kam jdou miliony z hazardu? Spolumajiteli Mountfieldu do "safari"

Praha - Hazardní společnosti by měly ze zákona podporovat projekty sloužící k veřejně prospěšným účelům. Firma Tipsport poslala během posledních tří let 47,5 milionu korun na safari a muzeum, které ale veřejnosti příliš neslouží. Zato je vlastní spolumajitel firmy Mountfield. Informují o tom Hospodářské noviny.

Loterijní společnosti místo daní přispívají na dobročinné účely nebo na prospěšné projekty. Tipsportu se zřejmě zalíbilo vznikající muzeum a safari ve středočeském Hostíně. Loni mu daroval 17 a půl milionu, během tří let celkem 47 a půl milionu korun.Nebylo by na tom nic špatného. Zvláštní okolností ovšem je, že obě "atrakce" vlastní Miroslav Schön - člen vedení hokejového klubu HC Mountfield a spolumajitel firmy Mountfield. Tipsport ovšem tvrdí, že o tom nevěděl a majitel nebyl rozhodující okolností výběru."Neposuzujeme žádosti podle osob, které stojí za daným společnostmi a sdruženími. Ostatně není ani možné, abychom je znali, naše firemní komise, kterou Tipsport založil, posuzuje stovky a tisíce žádostí," citují Hospodářské noviny mluvčího Tipsportu Lubomíra Ježka.Jenže oba zvolené projekty, do kterých společnost investovala již několikrát, neslouží pro veřejnost - ačkoliv to je podmínkou, bez níž do něčeho podobného nesmí dávat výdělky z hazardu.Muzeum je podle zjiště HN veřejnosti zcela nepřístupné, stejně tak údajné safari, které je v podstatě oplocenou oborou, kolem níž vede cesta. Návštěvník si může přečíst několik infopanelů o zvířatech a rostlinách, které se uvnitř nacházejí, ale k nim nemůže. Majitel tvrdí, že safari je zatím otevřené pouze pro odborníky a školy. Ale už deníku odmítl prozradit, kolik škol tam za dobu fungování bylo.

Související

Internetové sázení

Ekonomické dopady online hazardu v České republice

K hazardu přistupují státy po celém světě různými způsoby. Některé mu nechávají volnou ruku za cenu vysokých společenských nákladů, jiné jej zase striktně regulují a přicházejí tak o peníze do rozpočtu. Česká republika se v poslední dekádě nachází někde na pomezí těchto dvou pohledů. Rok 2017 přinesl revizi zákona o hazardních hrách (ZHH) a drasticky tak snížil počet kamenných heren a kasin. Oproti celkovému počtu 8 367 v roce 2011 jich dnes dle statistik MFČR máme pouze 834.
Harzard, ilustrační fotografie

V Česku bují hazard. Přijaté sázky vzrostly o 119 %, výběr daně jen o 24 %

Během auditu státních finančních prostředků spojených s oblastí hazardních her a správou daně z těchto her zjistili kontroléři Nejvyššího kontrolního úřadu nedostatky ve fungování Ministerstva financí (MF). Konkrétně bylo zjištěno, že MF neposkytlo dostatečnou informační podporu pro efektivní správu daně z hazardních her, kontrolu daňových přiznání provozovatelů těchto her ani pro řádný dozor nad nimi. 

Více souvisejících

hazard tipsport

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 3 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 10 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Výhled počasí na příští víkend: Bude panovat typické jaro

Česko má za sebou první víkend, přičemž i ten příští má přinést velmi podobné počasí. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Maxima se v sobotu a neděli budou držet kolem dvacítky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy