Ekonomické dopady online hazardu v České republice

K hazardu přistupují státy po celém světě různými způsoby. Některé mu nechávají volnou ruku za cenu vysokých společenských nákladů, jiné jej zase striktně regulují a přicházejí tak o peníze do rozpočtu. Česká republika se v poslední dekádě nachází někde na pomezí těchto dvou pohledů. Rok 2017 přinesl revizi zákona o hazardních hrách (ZHH) a drasticky tak snížil počet kamenných heren a kasin. Oproti celkovému počtu 8 367 v roce 2011 jich dnes dle statistik MFČR máme pouze 834.

Z toho však nemůžeme usuzovat, že hazard z českého prostředí mizí. Naopak, minulý rok hazardní trh v České republice zaznamenal vůbec nejvyšší zisky. Dokonce byly téměř dvakrát vyšší než v covidovém roce 2020. Jednou z příčin tohoto růstu je nepochybně významný přesun hazardních aktivit na internet. Jaké mají online hry podíl na vložených sázkách, jejich ekonomické dopady a co nás čeká ohledně online hraní v budoucnosti, detailně rozebereme v následujících částech textu.

Objem trhu s hazardními hrami Objem trhu s hazardními hrami Foto: Generální finanční ředitelství

Zisky hazardních společností z online hraní

Začneme základními údaji o českém hazardním trhu jako celku. Z výroční zprávy NMS vyplývá téměř dvojnásobný růst objemu sázek oproti roku 2020. Zatímco před dvěma lety bylo do hazardních her vloženo asi 390 miliard Kč za celý rok, v průběhu roku 2022 šlo o rekordních 760 miliard Kč. Pokud bychom se podívali pouze na online segment, jeho objem je více než překvapivý:

Typ online hry Vloženo (mil. Kč) Vyplaceno (mil. Kč) Podíl vkladu na celku
Loterie 5 382 3 198 0,7 %
Kurzové sázky 112 233 101 191 14,8 %
Technické hry 332 637 319 475 43,8 %
Živé hry 12 327 11 938 1,6 %
Online celkem 462 578 435 801 60,9 %
Land-based celkem 296 762 269 706 39,1 %

Dle dat v tabulce minulý rok tvořily příjmy z online hry významnou většinu obratu hazardních společností. Zároveň musíme upozornit, že licenci na provoz technických her v online kasinech má pouze 18 společností, zatímco land-based 37 z celkových 47 (některé společnosti vlastní obě licence). Menšina zde tedy tvoří většinu příjmů, čímž dále podtrhuje význam online hazardu. Podobnou situaci zažívají také sázkové kanceláře s licencí v ČR, které v kamenných prodejnách zaznamenaly uzavřené sázky v hodnotě přibližně 6 milionů Kč, což je v porovnání s online sázkami asi 20krát méně.

Pracovní příležitosti v odvětví hazardu

Když se řekne práce v kasinu, většina lidí si představí krupiéra v honosném oblečení, který rozdává karty. V případě online her je tato představa na místě také, avšak ne v takové míře. Existují totiž živá online kasina, která místo videoslotů kamerou snímají opravdové krupiéry a záznam živě přenášejí hráčům uzavírajícím sázky z domova. V ČR se tento typ her ovšem moc nevyskytuje.

Pokud se na zaměstnanost v hazardním sektoru podíváme komplexně, zjistíme, že se v něm vyskytuje mnohem více lidí, než by se na první pohled mohlo zdát. Musíme totiž zvážit jak pracovníky klasických herních společností, například Fortuny (celkově asi 400 zaměstnanců), Sazky (500 zaměstnanců) a Tipsportu (500), tak řady úspěšných českých vývojářů her. Například SYNOT má v České republice 150 a na celém světě přes 3 500 zaměstnanců.

Zisky plynoucí státu a obcím

Hazardní společnosti musí, ostatně stejně jako všechny ostatní, odvádět daně. Platí pro ně však zvláštní pravidla, a to jak v ohledu výše daně, tak jejího rozdělení. Přibližně polovinu celkově daně totiž získají obce, které na svém území umožňují hazard provozovat a potýkat se tak s potenciálními nepříjemnostmi. Stejně jako předchozí statistiky, v posledních letech se zvyšuje i vybraná daň:

Inkaso daně z hazardních her Inkaso daně z hazardních her Foto: Generální finanční ředitelství

Pokud srovnáme vybranou částku za období minulého roku s jinými makroekonomickými ukazateli, můžeme dospět k zajímavým poznatkům. Za zmínku například stojí, že tato daň tvoří téměř 6 % naplánovaného schodku státního rozpočtu. Rozhodně se tedy jedná o nezanedbatelnou součást vládních příjmů. Otázkou však zůstává, zda jsou vybrané daně hodnotnější než potenciální náklady, které může hazard ve společnosti způsobovat.

Společenské náklady hazardu

Není tajemstvím, že hazardní hry mají na člověka negativní dopady. Jednoduše se na nich tvoří závislost, zejména pak na technických hrách neboli výherních automatech. Ze zdravotního hlediska může patologické hráčství dle NMS způsobovat nespavost, nechutenství a bolesti hlavy. Z finančního a sociálního hlediska se závislí hráči setkávají se zadlužeností (85,9 %), kdy byl medián zadlužení asi 400 000 Kč, přičemž pro jeho splacení se přibližně 6 % respondentů účastnilo kriminální aktivity.

Co se týče nákladů na celou společnost, výrazně převyšují zmiňované příjmy z daní. Nejaktuálnější informace pocházejí z výzkumu Psychiatrického centra Praha, které v roce 2015 vyčíslilo celkové společenské náklady hazardu na 14,2 až 16,1 miliard Kč. V porovnání s daňovými příjmy státu ve zkoumaném roce jsou uvedené náklady dvojnásobné.

Jaká nás čeká budoucnost?

Nejdůležitější je vědět, že by hazardní hry nikdy neměly být vnímány jako zdroj příjmů. Vzrušení z šance na vysokou výhru je skvělé, ale zadlužovat se kvůli tomu nemá v žádném případě smysl. Statistiky uvedené v tomto článku ostatně mluví jasně. Debata ohledně regulace hazardního trhu je stále aktuální a přináší celou řadu témat, nad kterými je dobré přemýšlet a stojí za zkoumání.

Říká se, že sázení je národní sport Čechů, a v poslední době to platí víc než kdy předtím. O hazardu je nutné informovat daty a zdůrazňovat jeho negativní dopady. Díky tomu bude moci prosperovat jako každé jiné odvětví našeho trhu a jeho společenské náklady klesnou. Pamatujte si v tomto smyslu, že risk statisticky neznamená zisk, ale má přinášet příjemné napětí bez jakéhokoliv ohrožení.

Související

Harzard, ilustrační fotografie

V Česku bují hazard. Přijaté sázky vzrostly o 119 %, výběr daně jen o 24 %

Během auditu státních finančních prostředků spojených s oblastí hazardních her a správou daně z těchto her zjistili kontroléři Nejvyššího kontrolního úřadu nedostatky ve fungování Ministerstva financí (MF). Konkrétně bylo zjištěno, že MF neposkytlo dostatečnou informační podporu pro efektivní správu daně z hazardních her, kontrolu daňových přiznání provozovatelů těchto her ani pro řádný dozor nad nimi. 
Harzard, ilustrační fotografie

Stát a obce přicházejí kvůli nelegálnímu hazardu ročně o 2,1 miliardy

Stát a obce přicházejí kvůli nelegálnímu hazardu ročně o 2,1 miliardy korun. Vyplývá to ze studie Institutu pro regulaci hazardních her (IPRH). Podle ní dosahuje velikost nelegálního trhu 6,6 miliardy korun, přičemž roční výnos u on-line technické hry dosahuje 3,74 miliardy korun a u nelegálních on-line kurzových sázek 1,62 miliardy korun. Studii institut zveřejnil v publikaci Černá kniha nelegálního hazardu. Cílem knihy je ukázat veřejnosti i odborníkům a příslušným regulačním orgánům, jak velký problém představuje nelegální hazard v České republice, jeho podoby, ale i příčiny a rizika.

Více souvisejících

hazard

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 12 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

Extrémní počasí spaluje Asii. Kvůli vedrům umírají desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy