ÚOHS: Připravovaný zákon o trestní odpovědnosti právnických osob má skrytá úskalí

Brno - Připravovaný zákon o trestní odpovědnosti právnických osob, který v současné době projednává Parlament České republiky, má skrytá úskalí. V úterý o tom informoval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Do výčtu trestných činů se totiž dostalo jak „porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže“, tak „sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě“ a „pletichy při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži“. V praxi by toto ustanovení podle úřadu znamenalo, že uvedené delikty by podléhaly přezkumu ze strany orgánů činných v trestním řízení. Zahájení vyšetřování ze strany těchto orgánů by přitom automaticky znamenalo vyloučení zahájení správního řízení ve stejné věci před ÚOHS."Uvedená úprava by dosti pravděpodobně vedla k podstatnému snížení efektivity vymáhání soutěžního práva i kontroly veřejných zakázek," sdělil předseda ÚOHS Petr Rafaj. Jak dále uvedl, úřad má v současné době pro tyto oblasti výhradní pravomoc a "disponuje odborným zázemím, erudovanými pracovníky, dlouholetou praxí, metodikami a nástroji, jež jsou pro jakýkoliv jiný orgán státní správy v tuto chvíli nedosažitelné," uvedl předseda.Rozdělení pravomocí mezi několik orgánů by podle něj vedlo k podstatnému snížení kvality výsledků, především vzhledem k nedostatku odborného personálu a zkušeností."Rozdělení pravomocí by přineslo také vyšší míru nepřehlednosti výkonu státní správy," upozornil Rafaj.

Související

Více souvisejících

trestní odpověnost ÚOHS

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

RECENZE: Boy Kills World v krvavé lázni zabíjí struhadlem a drží se videoherních kontur

Ačkoli film Boy Kills World se v nabídce českých kin objevil relativně nenápadně, nabízí zběsilou, ujetou a sebeuvědomělou akční jízdu, kde je dějovým tahounem samotné násilí. Postmoderní hříčka sází na nápaditou stylistiku a moralizování zahazuje daleko od zmasakrovaných antagonistů.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy