Zemětřesení ve vládě. Fuksa končí, nahradit ho má Bendl

Praha - Premiér Petr Nečas (ODS) v úterý odpoledne řekl šéfovi rezortu zemědělství Ivanu Fuksovi (ODS), že ho odvolá. Ministr zemědělství to uvedl novinářům po krátké schůzce s předsedou vlády před budovou Strakovy akademie v Praze.

"Pan premiér mi oznámil, že jsme se rozešli z politických důvodů," řekl sklesle Fuksa a dodal, že kritizoval návrh, aby se prodloužil mandát vedení ODS až za krajské volby v příštím roce."Řekl jsem mu, že něco takového se dělo naposledy za komunistů a on se mnou nesouhlasil," upřesnil dále odvolaný ministr zemědělství.

"Pan premiér mi řekl, že mne podržel ve chvíli, kdy mne kvůli Dřevěné knize chtěl nechat odvolat z vlády pan kníže (Karel) Schwarzenberg (TOP 09). A ať to beru tak, že se rozcházíme z politických důvodů – že je to v politické rovině," uvedl Fuksa a dodal: "Beru to, že je to na úrovni ODS, protože za celé svoje období nevidím zásadní pochybení.""Zásadní pochybením bylo to, že jsem si na politické rovině, tedy v ODS, dovolil panu premiérovi sdělovat jiné názory, než jaké má on. Byly to názory, se kterými jsem byl v menšině a které ani nemohly pana premiéra nijak ohrozit. Dokonce jsem i na Výkonné radě ODS hlasoval se třemi lidmi proti čtyřiceti proti názorům pana premiéra, a to byla ta hlavní příčina," připojil ministr zemědělství.Podle Fuksy je jednoznačným cílem ovlivnit politickou atmosféru před regionálním sněmem ODS ve středních Čechách. "Pan premiér po mne v minulých rozhovorech požadoval, abych se distancoval od Petra Tluchoře. Já mu řekl, že se od žádného Středočecha distancovat nebudu," dodal další střípek mozaiky svého odvolání.Končící ministr pak agentuře Mediafax řekl, že půjde na oběd a pak balit.Rozhodnutí premiéra Petra Nečase (ODS) se dalo očekávat, neboť již na na 15.30 má naplánovanou schůzku s prezidentem Václavem Klausem, během níž mu hodlá předat Fuksovu demisi.Spekuluje se, že Fuksu by mohl ve funkci ministra zemědělství nahradit šéf středočeské ODS Petr Bendl nebo současný šéf poradců premiéra a bývalý ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.

Fuksa ve funkci už dlouho vadil Věcem veřejným. Již na jaře tato koaliční strana žádala jeho odvolání kvůli hospodaření ve státním podniku Lesy ČR. VV dokonce podaly trestní oznámení, ve kterém se snažily rozkrýt, jakým způsobem docházelo ve státním podniku ke "krádežím za bílého dne". O nekalých praktikách prý věděl nejen Fuksa, ale i generální ředitel Lesů ČR Svatopluk Sýkora. Ani jeden z nich však nekonal, a proto měli oba odejít.Na stranu Fuksy se ale tehdy přiklonili samotní zemědělci. Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR) jako stavovská a profesní organizace zastupující sedláky a další zájmové svazy po celém území ČR vydala prohlášení, že považuje návrhy na odvolání Fuksy výhradně za politicky motivovaný nátlak, který postrádá jakoukoli věcnou podstatu.

Související

Petr Nečas u soudu v kauze Nagygate

Nečas, Nagyová a Boček jsou vinní v kauze trafik pro poslance ODS, rozhodl soud

Soud dnes v rámci kauzy tzv. trafik pro poslance ODS vynesl verdikt týkající se bývalého premiéra Petra Nečase (ODS). Nečasovi udělil podmíněný trest v délce 2,5 roku a peněžitý trest ve výši milionu korun. Jeho manželka Jana (dříve Nagyová) a spoluobžalovaný bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček byli odsouzeni k dvouletým podmíněným trestům a pokutě ve výši 300 000 korun. Verdikt není pravomocný.

Více souvisejících

Petr Nečas Ivan Fuksa

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Mikuláš Bek

Univerzity upozorňují na kolaps systému. Ministerstvo vnímá problém a shání peníze

Vysokoškolští pracovníci jsou nespokojeni se současným stavem vysokého školství. Již v pondělí se vydali protestovat do ulic v rámci iniciativy Hodiny pravdy, tentokrát pod heslem Kolaps systému. EuroZprávy.cz v tomto kontextu obdržely prohlášení od resortu školství s tím, že pro příští rok žádá o navýšení rozpočtu pro vysoké školy o šest miliard. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tomáš Zdechovský ve volebním štábu koalice Spolu. (9.6.2024) Prohlédněte si galerii

Zdechovský pro EZ: Úspěch Turka či Konečné je varováním, musíme zabrat. Do kampaně jsem dal maximum

Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) bude europoslancem i dalších pět let, v evropských volbách získal téměř 67 tisíc preferenčních hlasů. V předvolební kampani se podle svých slov vyždímal na maximum. Všímá si přitom toho, že k úspěchu vede cesta i přes sociální sítě jako TikTok či Instagram. Na nového europoslance Filipa Turka je v Bruselu upřímně zvědavý. Zdechovský se dále v rozhovoru pro EuroZprávy.cz vyjadřuje k výběru nového českého eurokomisaře či k náplni své práce v Evropském parlamentu.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

Petr Fiala

Fiala: Česko by mělo za 77 tanků Leopard zaplatit 52 miliard

Česko by mělo za 77 tanků Leopard 2A8 zaplatit 52 miliard korun, řekl dnes na tiskové konferenci premiér Petr Fiala (ODS). Vláda udělala další krok k jejich nákupu a rozhodla o přistoupení k dohodě o společném pořízení tanků s několika evropskými zeměmi, vedenými Německem.

včera

Indie, ilustrační foto

Rusko lže a podvádí Asiaty. Státy chtějí své občany zpět

Indie ve středu oznámila, že požádala Rusko o návrat svých občanů, kteří byli naverbováni do ruské armády. Toto rozhodnutí přišlo po nedávné smrti dvou Indů ve válce na Ukrajině, uvedla televize ABC News. Podobné kroky realizuje také Nepál nebo Srí Lanka.

včera

Feriho chováním se bude znovu zabývat policie. ÚS jí vrátil jeden z odložených případů

Policie podle Ústavního soudu chybovala, když odložila část kauzy exposlance Dominika Feriho. Soud vyhověl jedné z pěti žen, které se na něj obrátily, a zrušil usnesení státního zastupitelství. V případě ostatních stěžovatelek odložení platí. Policie se zřejmě bude muset k případu vrátit, Feri však nemusí být nutně znovu obžalován. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy