Češi trestaní v jiném státě EU již v Česku svůj trest nezatají

Praha - Senát ve čtvrtek schválil novelu zákona o rejstříku trestů, který počítá s tím, že trestní záznamy z ostatních států Evropské unie (EU) se automaticky objeví i v českém rejstříku. Češi, které v budoucnu odsoudí soud některého z členských států, tak doma svůj trest nezatají.

Vládní novela má posílit spolupráci zemí při trestání zločinců v rámci EU. Česko si díky ní bude moci vyměňovat informace o tom, zda dotyčný člověk jednoho státu spáchal trestný čin za hranicemi.

Návrh počítá s tím, že informace o odsouzení by si soudy členských států musely na základě vyžádání navzájem předávat.

Na osobu, kterou odsoudí soud v jiném z členských států unie, by podle návrhu orgány činné v trestním řízení musely hledět tak, jako by nad ní ortel vyřknul soud český. Tato povinnost by přitom platila v případě, že se oba státy zavázaly k oboustranné trestnosti.

Novinkou také je, že si výpisy z rejstříku trestů bude moci pořizovat i vězeňská služba, která dosud tuto možnost neměla.

Nad novelou se v horní komoře příliš dlouho nediskutovalo. Obecnou shodu nad legislativní úpravou vyjádřilo hlasováním 44 senátorů, kteří kývli pro její přijetí, nikdo nebyl proti. Pod změnou zákona o rejstříku trestů už proto chybí pouze podpis prezidenta.

Související

Evropská Unie

EU schválila nový desetibodový pakt o migraci a azylu

Ministři členských zemí Evropské unie (Rada EU) v úterý v Bruselu definitivně schválili nový pakt o migraci a azylu, tedy masivní přepracování dosavadních migračních a azylových zákonů eurobloku. Uvedla to agentura Reuters.

Více souvisejících

EU (Evropská unie) trest

Aktuálně se děje

před 53 minutami

Petr Fiala

Fiala byl v Římě a jednal s Meloniovou. Hlavním tématem byla migrace

Premiér Petr Fiala (ODS) se v pondělí setkal v Římě s italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou. Jednali o řešení nelegální migrace, rozvoji obranné spolupráce, posílení ekonomických vztahů a strategické agendě Evropské unie. Poté se český předseda vlády sešel i s italským prezidentem Sergiem Mattarellou.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Evropská Unie

EU schválila nový desetibodový pakt o migraci a azylu

Ministři členských zemí Evropské unie (Rada EU) v úterý v Bruselu definitivně schválili nový pakt o migraci a azylu, tedy masivní přepracování dosavadních migračních a azylových zákonů eurobloku. Uvedla to agentura Reuters.

před 5 hodinami

Marek Ženíšek (TOP 09)

Ženíšek bude od čtvrtka novým ministrem pro vědu

Česko bude mít nového ministra pro vědu, výzkum a inovace, který nahradí poslankyni Helenu Langšádlovou (TOP 09). Prezident Petr Pavel se chystá jmenovat Marka Ženíška (TOP 09) ve čtvrtek dopoledne, informoval Pražský hrad na webu. 

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Válka v Izraeli

USA nepovažují zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy za genocidu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena nepovažuje zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy izraelskou armádou, která vede válku proti militantnímu hnutí Hamás, za genocidu. V pondělí to uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan, informuje agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ondřej Zajíc

Autoři absurdního dramatu cítí, že naše civilizace je v koncích, říká režisér Ondřej Zajíc

Divadelní hra "Koza aneb Kdo je Sylvie", kterou před 22 lety napsal Edward Albee je provokativním dramatickým dílem, které zkoumá hluboké lidské emoce a konflikty. Režisér Ondřej Zajíc přináší svůj unikátní pohled na Albeeho text, prostřednictvím inovativního a emotivního ztvárnění. Inscenace Koza aneb Kdo je Sylvie, nabízí divákům silné a nekompromisní reflexe lidské podstaty a jejích temných stránek.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Kyjev: Putinovy změny ukazují na totální militarizaci ekonomiky

Změny v ruské vládní struktuře, které navrhl prezident Vladimir Putin, ukazují na "totální militarizaci ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů pro nekonečnou válku," uvedl Mychajlo Podoljak, poradce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta, v reakci na nové personální obsazení po Putinově inauguraci.

před 10 hodinami

USA: Putin svým posledním krokem dokázal, že je zoufalý

Spojené státy prohlásily, že změna ve vedení ruského ministerstva obrany nařízená šéfem Kremlu Vladimirem Putinem svědčí o jeho zoufalství v souvislosti s invazí na Ukrajinu. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy