Čunek: Domluvil jsem VV schůzku s Dukou, poslanci se obávali "Kalouskových zájmů"

Praha - Někteří poslanci Věcí veřejných měli obavy, že za podporou ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) pro církevní restituce stojí jeho zájmy, proto jsem zprostředkoval jejich jednání se zástupci církví, řekl ve středu senátor KDU-ČSL Jiří Čunek. Ten svou roli v jednání nevnímá jako významnou.

"Moje role jistě nebyla nijak významná. Šlo zkrátka o to, že někteří poslanci VV se na mě obrátili s dotazy, které bych sice asi dokázal zodpovědět, ale nebyl jsem tím suverénem, který by na ně měl odpovídat. Proto jsem jim navrhl, ať se ptají těch, kteří k tomuto oprávnění mají," odpověděl ve středu Čunek na dotaz Mediafaxu a Radiožurnálu.Bývalý předseda KDU-ČSL a senátor tedy zprostředkoval setkání s kardinálem Dominikem Dukou a představiteli dalších církví."Obavy některých poslanců VV mířily k tomu, že byli přesvědčeni, že ta velká podpora restitucí od TOP 09 a především od pana Kalouska, u kterého očekávají, že za vším jsou nějaké, možná i jeho peníze, je dána tím, že už dopředu ví, která jemu spřízněná firma bude například obhospodařovávat lesy, odebírat štěpku a podobně," prohlásil Čunek a pokračoval: "Já jsem nebyl kompetentní k tomu, abych jim tyto obavy vyvracel, a věřím, že k tomu došlo od těch, kteří tu kompetenci mají."Jednání Věcí veřejných s Dominikem Dukou a předsedou Ekumenické rady církví Joelem Rumlem mělo podle Jiřího Čunka smysl, protože mohlo přispět ke středečnímu rozhodnutí Věcí veřejných.Ty se po předchozích protestech podvolily vůli svých koaličních partnerů a jejich ministři na jednání vlády hlasovali pro návrh zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi.Návrh zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi vláda schválila napotřetí. Na předchozích dvou jednáních totiž projednávání vždy přerušila.Majetkové vyrovnání vychází z návrhu zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi z roku 2008, ale zásadně se liší v několika oblastech.Vláda se s církvemi dohodla, že zvýší celkový objem naturálních restitucí z původních 51 miliard korun na 75 miliard korun. Díky tomuto navýšení se však sníží celková finanční náhrada z 83 miliard na 59 miliard korun.

Související

Vít Bárta /VV/, předseda strany

Exministr Vít Bárta nedostane od státu odškodnění 20 milionů. Nárok je promlčený, řekl soud

Nejvyšší soud odmítl dovolání bývalého ministra dopravy Víta Bárty, který žádal od státu 20 milionů korun jako náhradu nemajetkové újmy za trestní stíhání. Bárta čelil obžalobě z toho, že dal úplatek dvěma stranickým kolegům, justice mu však vinu neprokázala. O nároku bývalého šéfa strany Věci veřejné rozhodl pražský soud loni pravomocně tak, že je promlčený.

Více souvisejících

Věci veřejné Dominik Duka

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy