CS fond: Vytunelované miliony skončily v rukách Tykače s Chobotem

Praha - Senát městského soudu v Praze předvolal na úterý v kauze vytunelovaných CS Fondů posledního svědka. Z jeho výpovědi však vyplynuly důležité informace, a tak soudce Kamil Kydalka jednání odročil. Má v úmyslu předvolat a vyslechnout Františka Chobota, prý se dělil s Pavlem Tykačem o miliardu korun.

"Měl jsem za úkol peníze vyvést z České republiky, poté je roztříštit a převést na konto v Lucembursku," uvedl před soudem ústy tlumočnice z němčiny finanční poradce Klaus Peter Schimmelpfennig. Podle něj se nejednalo o nic neobvyklého, prováděl takové obchody běžně. Odměnou mu byla provize. "Nepamatuji si přesně, bylo to nejspíš sedmimístné číslo tehdy v markách," prohlásil svědek.Z jeho výpovědi vyplynulo, že o peníze z vytunelovaných CS Fondů se dělil v roce 1997 jeden ze současných nejbohatších Čechů Pavel Tykač s Františkem Chobotem. Tykače již policie dříve začala začala stíhat, státní zástupce však stíhání pro nedostatek důkazů v roce 2008 zastavil. Soud má však v plánu při odročeném jednání vyslechnout Františka Chobota. Ten podle úřadů změnil příjmení a nyní se jmenuje Bušek.Hlavní líčení bude pokračovat 29. února.V kauze vytunelovaných CS Fondů si čtyři muži již v roce 2007 vyslechli nepodmíněné tresty, za podíl na více než miliardovém podvodu z roku 1997 od loňského roku obžaloba stíhá i Jiřího Kudlíka a Petra Müllera.Patnáct let stará kauza vytunelovaných CS Fondů znovu ožila před městským soudem vloni v červenci, kdy soudce Kamil Kydalka proces odstartoval. Ke slovu se dostali obžalovaní někdejší šéf Finančně analytického útvaru ministerstva financí Kudlík a jednatel firmy Crassus Petr Müller, kteří jakákoliv podíl na zločinu rezolutně popřeli.Kudlíkovi i Müllerovi hrozí za účast na zločinu podvodu až desetiletý trest vězení. Celková škoda, která vznikla, se podle žalobce vyšplhala na 1,23 miliardy korun. Kudlík podle obžaloby ze svého postu nezabránil vyvedení jedné a čtvrt miliardy na zahraniční konta. Müller podle obžaloby dále nezákonně obchodoval s akciemi CS Fondů spolu s dalšími odsouzenými muži.V odděleném procesu ve stejné kauze už v roce 2007 soudy vyměřily pravomocně čtyřem mužům tresty vězení od čtyř do osmi let.

Související

Kolik peněz prošustrovali naši politici? Budete se divit

Kolik peněz prošustrovali naši politici? Budete se divit

Praha - Předražené státní zakázky, tunelování firem, úplatky, miliardy, které „mizí“ ze státního rozpočtu. Pokud k tomu připočteme politiky, jejichž jedinou snahou je využít svých mandátů k vlastnímu obohacení se, jsme v realitě všedních dnů České republiky. O korupci se mluví dnes a denně, politické strany slibují tvrdé tažení, ovšem výsledek je zoufalý. Tresty za politickou korupci padají v Česku jen výjimečně, seznam „provalených“ kauz se přitom neustále prodlužuje.

Více souvisejících

kauzy soudy fondy

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

před 3 hodinami

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 6 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 6 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 7 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

před 15 hodinami

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy