Kolik peněz prošustrovali naši politici? Budete se divit

Praha - Předražené státní zakázky, tunelování firem, úplatky, miliardy, které „mizí“ ze státního rozpočtu. Pokud k tomu připočteme politiky, jejichž jedinou snahou je využít svých mandátů k vlastnímu obohacení se, jsme v realitě všedních dnů České republiky. O korupci se mluví dnes a denně, politické strany slibují tvrdé tažení, ovšem výsledek je zoufalý. Tresty za politickou korupci padají v Česku jen výjimečně, seznam „provalených“ kauz se přitom neustále prodlužuje.

Jedna z mála kauz, která skončila nepodmíněným trestem, byl případ bývalého šéfa Centra kupónové privatizace Jaroslava Liznera. V roce 1996 byl odsouzený na šest let za přijetí více než osmimilionového úplatku kvůli prodeji podílu v Klatovských mlékárnách.

Ačkoliv se od té doby s korupčními kauzami v Česku doslova roztrhnul pytel, statistiky lidí odsouzených za korupci se nijak výrazně nezvyšují.

Kakaová aféra

Pouhým odchodem z politiky skončila kakaová aféra pro tehdy velmi vlivného poslance sociální demokracie Michala Krause. Podnikatel František Rigo, obviněný z korupce, uvedl, že v roce 2001 odjel s Krausem do africké Ghany, politik totiž hledal způsob, jak investovat patnáct miliónů dolarů, jež dostal jako úplatek."Investicí" měla být privatizace továrny na zpracování kakaových bobů. Policie ho podezřívala, že se dopustil podvodu, praní špinavých peněz a korupce. V lednu 2008 vyšetřování zastavila a případ odložila.

Kauza senátora Alexandra Nováka

Ve funkci starosty Chomutova inkasoval za zprostředkování prodeje akcií energetických firem společnosti VNG úplatek 42 milionů korun. Novák byl odsouzen ke čtyřem letům a ve vězení je od letošního dubna.

Gripeny jdou do ztracena

Do ztracena jde i aféra gripenů. Stíhačky v hodnotě 60,2 miliardy korun mělo původně Česko nakoupit. Vítězem výběrového řízení se stalo britsko-švédské konsorcium BAE Systems/Saab a mnozí čeští politici měli inkasovat ohromné úplatky. Nákup stíhaček se nakonec neuskutečnil a Česko si je od Švédska pronajalo za zhruba 20 miliard korun. Pronájem končí v roce 2015. V kauze gripenů nebyl nikdy nikdo obviněný, i když policie údajnou korupci při pořízení stíhaček prověřovala.

Proklatě drahé pandury

Další z řady podezřelých zakázek v armádě je nákup obrněných transportérů Pandur. Vláda je v roce 2009 nakoupila, ovšem například proti Portugalcům je Česko nakoupilo čtyřnásobně předražené. Za 107 vozů dalo 14,4 miliardy korun. V této kauze figuruje například poradce tehdejšího premiéra Mirka Topolánka (ODS) Marek Dalík. Ten si měl říci o úplatek 480 milionů korun.

Exministr Barták a úplatky

Korupce se stala osudem i bývalému ministrovi obrany Martinu Bartákovi, který si měl říci o úplatek kvůli nákupu armádních tatrovek. Dalším jeho malérem je nákup obrněných vozidel. Armáda jich objednala 112, ve skutečnosti bylo potřeba jen 19 strojů. S exministrovým jménem je také spojený projekt hotelu, ubytovny a kongresového centra ve vojenské nemocnici Střešovice za 440 milionů korun. Částka se však mnohonásobně zvýšila až na 6,5 miliardy korun. Projekt těsně před volbami schválil úřednický kabinet Jana Fischera, definitivně ho zastavil až ministr Alexandr Vondra. Ztráty činí téměř 200 milionů korun.

Nákup letounů CASA

Kvůli podivnému nákupu letounů CASA se do hledáčku vyšetřovatelů dostala také exministryně obrany Vlasta Parkanová (TOP 09). Vláda Mirka Topolánka v roce 2009 uzavřela několikamiliardovou zakázku bez znalosti ceny letounů a bez výběrového řízení na dodavatele. Kabinet byl navíc v té době již v demisi. Nákup letounů zprostředkovala firma Omnipol. Případ se zatím stále vyšetřuje.

Černá díra IZIP

Jedním z mnoha podivných projektů, které čerpaly astronomické sumy ze státního rozpočtu, byl projekt zdravotních knížek IZIP. Společnost IZIP byla založena politiky ODS Milanem Cabrnochem a Miroslavem Ouzkým. Firma byla založena kvůli projektu internetových pacientských knížek. Ty stát společně s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou rozjel s odůvodněním, že jimi ušetří peníze ze zdravotního pojištění, protože pacienti i lékaři si budou moci kontrolovat zdravotní péči a upozorňovat na plýtvání. Do IZIP šly stovky milionů, ale projekt nikdy pořádně nefungoval. Peníze šly ovšem na mnohé akce, které neměly se zdravím nic společného, a pracovníci IZIP si rozdělovali štědré odměny.

Expremiér Gross a jeho podnikání

Protikorupční policie vyšetřovala i expremiéra Stanislava Grosse. Ten nemohl vysvětlit, kde vzal na svůj luxusní byt na pražském Barrandově a zodpovědět otázky kolem podnikání manželky. Později na sebe upoutal pozornost transakcí s akciemi společnosti Moravia Energo, na které podle médií vydělal zhruba 80 milionů korun.

Z dotace na sportovní centrum luxusní hotel

Dotace ve výši 25 milionů korun na vznik neziskového sportovního centra v Harrachově se použily na výstavbu luxusního hotelu společnosti PV Real z Prostějova. V kauze figurovalo jméno poslance Michala Krause a tehdejšího předsedy sněmovny Miloslava Vlčka.

Kauza poslance Wolfa

Za zneužití státní dotace ve výši 11 milionů byl odsouzen na šest let bývalý poslanec Petr Wolf. Ten získal od ministerstva životního prostředí v rámci programu na podporu vědy a výzkumu dotace na dva projekty spojené s ochranou přírody a krajiny. Peníze získal na základě nepřesných, zkreslených a lživých informací.

Privatizace Knižního velkoobchodu

Tato kauza je spojená s Miroslavem Mackem, bývalým místopředsedou ODS. Knižní velkoobchod s řadou nemovitostí zprivatizovala v září 1992 firma Telegraf Praha (vzápětí přejmenovaná na J. R. Vilímek), kterou spoluvlastnil tehdejší místopředseda ODS Miroslav Macek. Poté byl rozprodaný téměř všechen majetek, především nemovitosti v centru Prahy. Následně se rozprodal zbylý majetek a divokými transakcemi byl vyměněn za údajně drahokamy, ve skutečnosti bezcenné kameny.

Opencard

Kritizovaný pražský projekt Opencard je spojený s pražským magistrátem. Od roku 2006 do roku 2012 stál celkem 1,033 miliardy korun, příjmy z projektu jsou 38 milionů.

Právní služby na ministerstvu dopravy

Aleš Řebíček z ODS ve funkci ministra dopravy uzavřel se čtveřicí elitních právních kanceláří téměř půlmiliardovou smlouvu na poskytování právních služeb, přestože by mu tyto služby mohli poskytnout vlastní úředníci.

Kauza Viamont

Regionální firma Viamont po dosazení Aleše Řebíčka (ODS) do funkce ministra dopravy profitovala ze státních zakázek. Firma se stala akciovou společností s anonymními akciemi, tudíž nešlo prokázat, že v ní Řebíček dál nedrží podíl. Přes konta bývalého ministra dopravy mělo protéci kolem 900 milionů korun. Vyšetřování bylo bez výsledku odloženo.

Případ Drobil

Prosinci roku 2010 upozornil šéf Státního fondu životního prostředí Libor Michálek na machinace s veřejnými zakázkami na fondu. Jako důkaz ministrovi životního prostředí Pavlu Drobilovi (ODS) předložil sérii nahrávek. Drobil ho údajně požádal, aby záznamy zničil a Michálkovi nabídnul místo svého náměstka. Případ se odložil, policie důkazy nenašla.

Kauza: ProMoPro

Jeden z mnohých případů předražených státních zakázek v Česku. Vláda uzavřela s firmou ProMoPro bez výběrového řízení zakázku na zajištění audiovizuální techniky v době svého předsednictví Evropské unii. Ta byla podle detektivů předražená o 388 milionů korun. Vicepremiérem pro evropskou problematiku byl v té době Alexandr Vondra (ODS). Protikorupční policie minulý měsíc navrhla v souvislosti se zakázkou stíhat 12 lidí.

Odkloněné miliony ministra Kocourka

Na veřejnost se dostaly informace o nejasném obchodu s dluhopisy matky ministra obchodu a průmyslu Martina Kocourka (ODS). Ministrova matka uzavřela smlouvu se společností Key Investments (KI), o týden později se na jejím účtu objevily dluhopisy společnosti v hodnotě 16 milionů korun. Kocourkova matka je za několik měsíců prodala za 16,14 milionu. Z dokumentů prý nebylo jasné, jakým způsobem žena za dluhopisy zaplatila. Kocourek tvrdil, že tyto peníze „odklonil" k matce, aby je zatajil při rozvodu.

Tunel Blanka

Předražená stavba pražského magistrátu. Někdejší primátor Pavel Bém v roce 2007 garantoval, že stavba bude stát 26 miliard korun. Konečný účet se vyšplhal na 38 miliard korun.A mnoho dalších... Koho budete volit teď?

Související

Vláda ČR Komentář

Změní se tuzemská politika? Nečekejme od vlády reformy, ale snahu o udržení se

Není tajemstvím, že politika výrazně ovlivňuje životy lidí. A většina z nás dobře ví, že vždy budou existovat skupiny lidí, kterým bude na politickém systému něco vadit, asi se vždy najdou i lidé, kteří budou kritizovat každou politickou reprezentaci. A asi se vždy najdou tací, kterým bude vadit jakákoliv zmínka o tom, že existují čísla, která něco říkají.

Více souvisejících

politici kauzy Kauza: Letouny CASA

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy