Tuneloval jsem já, Tykač a další, říká vysmátý svědek z kauzy CS fondů

Praha - Senát městského soudu v Praze předvolal na středu v kauze vytunelovaných CS Fondů posledního svědka. Svědek František Bušek (dříve Chobot) otevřeně promluvil o tom, kdo v této kauze řídil vyvedení jeden a čtvrt miliardy korun. Prý miliardář Pavel Tykač a on.

"Byl to pan Tykač, já a další," uvedl s úsměvem svědek. Podotkl, že v jeho případě je věc promlčená a proto vypovídá.Svědek Bušek tak potvrdil slova, která prohlásil před soudem v lednu Němec Klaus Petr Schimmelpfennig. Z jeho výpovědi vyplynulo, že o peníze z vytunelovaných CS Fondů se dělil v roce 1997 jeden ze současných nejbohatších Čechů Pavel Tykač s Františkem Chobotem. Tykače již policie dříve začala stíhat, státní zástupce však stíhání pro nedostatek důkazů v roce 2008 zastavil.Jestli otevřené svědectví, které zaznělo ve středu v jednací síni městského soudu, bude mít následky pro Pavla Tykače, neví ani sám státní zástupce. "Musím všechno pečlivě prověřit," uvedl žalobce Marek Solar.Městský soud odročil hlavní líčení na 2. a 3. dubna.V kauze vytunelovaných CS Fondů si čtyři muži již v roce 2007 vyslechli nepodmíněné tresty, za podíl na více než miliardovém podvodu z roku 1997 od loňského roku obžaloba stíhá i Jiřího Kudlíka a Petra Müllera.Patnáct let stará kauza vytunelovaných CS Fondů znovu ožila před městským soudem vloni v červenci, kdy soudce Kamil Kydalka proces odstartoval. Ke slovu se dostali obžalovaní někdejší šéf Finančně analytického útvaru ministerstva financí Kudlík a jednatel firmy Crassus Petr Müller, kteří jakákoliv podíl na zločinu rezolutně popřeli.Kudlíkovi i Müllerovi hrozí za účast na zločinu podvodu až desetiletý trest vězení. Celková škoda, která vznikla, se podle žalobce vyšplhala na 1,23 miliardy korun. Kudlík podle obžaloby ze svého postu nezabránil vyvedení jedné a čtvrt miliardy na zahraniční konta. Müller podle obžaloby dále nezákonně obchodoval s akciemi CS Fondů spolu s dalšími odsouzenými muži.V odděleném procesu ve stejné kauze už v roce 2007 soudy vyměřily pravomocně čtyřem mužům tresty vězení od čtyř do osmi let.

Související

Kolik peněz prošustrovali naši politici? Budete se divit

Kolik peněz prošustrovali naši politici? Budete se divit

Praha - Předražené státní zakázky, tunelování firem, úplatky, miliardy, které „mizí“ ze státního rozpočtu. Pokud k tomu připočteme politiky, jejichž jedinou snahou je využít svých mandátů k vlastnímu obohacení se, jsme v realitě všedních dnů České republiky. O korupci se mluví dnes a denně, politické strany slibují tvrdé tažení, ovšem výsledek je zoufalý. Tresty za politickou korupci padají v Česku jen výjimečně, seznam „provalených“ kauz se přitom neustále prodlužuje.

Více souvisejících

kauzy soudy

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Británií hýbe lékařský skandál. Desetitisíce lidí se nakazily krví infikovanou HIV a žloutenkou

Více než 30.000 lidí se od 70. do 90. let nakazilo viry jako HIV a hepatitida po transfuzi krve ve Spojeném království. Uvádí to zpráva zveřejněná v pondělí, podle které se velké části případů nákazy dalo předejít, píše agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy