Před sněmovnou: Pytlík na zvracení pro každého!

Praha - Dvě recesistické akce se dnes po poledni odehrály přímo před Poslaneckou sněmovnou. Jedna poukazovala na úpadek politické kultury v ČR a druhá na problémy se znečištěním ovzduší.

Upozornit na slabé morální zásady politických představitelů přišli zástupci dvou iniciativ a to Pražské fórum a Inventura demokracie. Václav Němec z Pražského fóra EuroZprávám řekl: "V poslanecké sněmovně jsou nahromaděny sociálně patologické jevy." Naznačil, že by tito politici měli sedět spíš v zařízení pro duševně choré. Sám Němec a jeho kolegové byli oblečeni jako lékaři. Fotografie poslanců, kterých se to týká nejvíce, byly dávány kolemjdoucím na letáku. Jsou mezi nimi předseda pražských socialistů Hulínský, úplatkář Vít Bárta, exprimátor Prahy Bém či rebelka Kristýna Kočí.

Spolu s letákem dostal každý kolemjdoucí i pytlík proti nevolnosti z českých politiků a výstrahu, že se pohybuje v zamořené oblasti. Jelikož Sněmovní ulicí prochází minimum lidí a během zasedání Poslanecké sněmovny je zde nejvyšší koncentrace poslanců, ministrů a dalších politiků, bylo jasné, že letáky byly určeny hlavně pro ně.

Druhá akce byla organizována Stranou Zelených. Předseda strany Ondřej Liška pro náš server uvedl, že se chtějí zasadit o přepracování zákona o ochraně ovzduší. Původní návrh, který z Poslanecké sněmovny odešel do Senátu, rušil poplatky za znečištění. Senát návrh vrátil s pozměňovacími návrhy. Podle Lišky sice senátní verze vypadá o něco méně špatně, ale přesto chce, aby se celá věc vrátila na začátek a vypracoval se návrh zcela nový. Stoupenci zelených měli na ústech roušky a naproti vstupu do sněmovny roztáhli transparent, na kterém stálo: "Ostrava". Chtěli tím připomenout, že Ostrava, potažmo celý Moravskoslezský kraj jsou už teď oblastí se silně znečištěným ovzduším a současná podoba zákona situaci jen zhorší.

Obě skupiny recesistů diskutovali před budovou s procházejícími poslanci i běžnými občany. Jednoho z poslanců se zeptal i náš server Eurozprávy.cz, co si o této akci myslí. Byl jím stínový ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. Ten je znám svým kladným postojem k průmyslové lobby. A jeho odpověď to i potvrdila. Řekl pouze, že tuto akci považuje za dobrý příklad fungující demokracie a lidé na to mají právo. Nic víc, nic míň.

Související

Ilustrační foto

Česká ekonomika se ponořila do recese, teď je to oficiální

Tuzemská ekonomika se loni ve druhém pololetí pomořila do recese. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Podle nich se loni v posledních třech měsících roku propadla v porovnání s obdobím července až září o 0,3 procenta. Vzhledem k tomu, že mezičtvrtletní pokles zaznamenala už právě ve druhém loňském čtvrtletí, je tak nyní splněna definice recese. Tedy mezičtvrtletní pokles výkonu ekonomiky alespoň ve dvou po sobě následujících čtvrtletích. Informuje ekonom Kovanda.
CZK

Recese české ekonomiky: Máme se bát růstu nezaměstnanosti či stále vyšších cen?

Technická recese, recese, zpomalení ekonomiky, oslabení poptávky, propouštění, nižší HDP… a tak by se dalo pokračovat. Pojmy z posledních dní konce roku 2022 naznačují, že se česká ekonomika vlivem soukolí nejen domácích, ale i globálních událostí necítí dobře. Všichni vidí, že hodnota inflace dosahuje rekordních hodnot, ceny energií, potravin, ale i všeho ostatního rostou doslova před očima a navíc, na co upozorňují někteří tuzemští ekonomové, vysoké je i tzv. inflační očekávání. To totiž může - bez ohledu na skutečnou hodnotu inflace - výrazně ovlivnit nejen spotřebitelské chování, ale i rozhodování byznysmenů a firem, které pak ekonomiku mohou ještě více oslabit. Co to ale vlastně znamená být v recesi?

Více souvisejících

Recese Strana zelených

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 43 minutami

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

před 57 minutami

před 1 hodinou

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

před 7 hodinami

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

před 8 hodinami

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 13 hodinami

včera

Češi především díky čtyřem bodům kapitána Červenky jasně přehráli Brity 4:1

Z pohledu českého národního týmu to byl v sobotu pohodový večer. Proti Britům, kteří nikterak výrazně českým hráčům duel nezkomplikovali a umožnili jim bezstarostnou cestu za dalšími třemi body, tak svěřenci kouče Radima Rulíka v klidu došli k výhře 4:1. Tu navíc režíroval ten nejzkušenější z Čechů, samotný kapitán Roman Červenka, jenž zaznamenal čtyři asistence. Do utkání pak nastoupil i Martin Nečas, který teprve kolem sobotního poledne přiletěl ze zámoří, ovšem na své první body na turnaji si bude muset ještě počkat.

Zdroj: David Holub

Další zprávy