Blbci ve funkcích jsou horší než korupce!

Praha - Aleš Hušák byl diktátor, který oblafnul akcionáře Sazky. Upravoval čísla ve výročních zprávách, podplácel a lhal. S pomocí těchto praktik získal nad Sazkou absolutní moc, což skončilo tím, že sport přišel o finanční zázemí, které jim záviděl leckterý sportovní svaz ve světě. Vždyť kolik svazů má svou vlastní loterijní společnost s miliardovými obraty.

Dodnes prý ušák prostřednictvím jiných osob vyhrožuje hostovi středečního Hyde parku na ČT24 Miroslavu Janstovi. Ten v únoru tohoto roku převzal křeslo předsedy ČSTV. Ihned po převzetí provedl ve vedení svazu čistku a zbavil se většiny lidí, kteří měli něco společného se Sazkou. Zároveň ale spolupracuje s místopředsedou ČSTV Miroslavem Peltou. Tím samým Peltou, který byl namočen v korupční aféře v českém fotbalu. V pořadu ho obhajoval, že pro sport dělá, co může. To moderátor glosoval slovy, že ze zveřejněných odposlechů je jeho starost o sport dobře slyšet.

Jansta se také rozpovídal o rozhazování Aleše Hušáka. Vyjma soukromých letadel, vlastních kuchařů, drahého ošacení a podobně údajně pobíral i další benefity, které ale nový šéf českého sportu nezveřejnil. Řekl však, že nejvíce rozhazovat peníze sportovců začal bývalý šéf Sazky až po postavení arény. Zajímavostí je, že Hušák má ve smlouvě formuli, kde se píše o zastupování jeho osoby do konce života na náklady největší tuzemské loterijní společnosti.

Diskuze se tématu stočila k finanční situaci českého sportu. Ten je dle předsedy ČSTV na dně. Chybí mu peníze a stát se o sport vůbec nestará. Tomuto tvrzení nahrává fakt, že nový ministr školství Petr Fiala, v jehož působnosti je také sport, o této oblasti zatím vůbec nemluvil. Na druhou stranu nemůžou sportovci očekávat, že poté, co přišli o slepici snášející zlaté vejce, tedy o Sazku, stát přiběhne a bude tento výpadek suplovat. Navíc v době, kdy česká ekonomika prochází krizí a sport je to poslední místo, kam by stát měl posílat peníze.

Šéf ČSTV krizizoval také nadnárodní firmy působící v Česku, že podporují sport v zahraničí. Jmenoval například mladoboleslavskou Škodovku, která sponzoruze mistrovství světa v hokeji a francouzský cyklistický tým. VČR prý sponzoruje jen boleslavský fotbalový klub.

Na závěr televizní diskuze pronesl Miroslav Jansta zajímavé moudro: „Blbci ve funkcích jsou horší než korupce“. Narážel nejspíše na neschopnost delegátů při udržování Aleše Hušáka v čele Sazky, ale také na neschopnost mnohých politiků v devadesátých letech vytvořit stabilní právní prostředí pro sport. Nutno zmínit, že Miroslav Jansta, mimo jiné úspěšný právník, byl po revoluci členem Federálního shromáždění za KSČ.

 

Související

Ilustrační fotografie

Šéf ČSTV chce žalovat Hušáka a bývalé vedení Sazky

Praha - Český svaz tělesné výchovy (ČSTV) na své valné hromadě za týden rozhodne o podání žaloby na bývalého šéfa zkrachovalé Sazky Aleše Hušáka a jeho tehdejší management. V nedělním pořadu ČT Otázky Václava Moravce to řekl předseda ČSTV Miroslav Jansta.
Krkonoše

Krkonoše chtějí prodat Slovákům. Za stovky milionů!

Praha - Slovenská společnost Tatry mountain resorts (TMR) chce odkoupit lyžařské areály ve Špindlerově Mlýně, Harrachově a Peci pod Sněžkou. Tento gigant v oboru cestovního ruchu už podle ČTK zahájil předběžná jednání o odkupu s Českým svazem tělesné výchovy (ČSTV).

Více souvisejících

čstv Sazka

Aktuálně se děje

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

včera

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy