"Klesl jste do bahna nemorálnosti," vzkazuje Zlámal Dolejšovi

Praha – KOMENTÁŘ – Člen ČSSD Aleš Zlámal rozposlal na facebookové profily známých politiků sociální demokracie otevřený dopis, jenž adresoval Richardu Dolejšovi. V dopise se zaobírá děním kolem kauzy Davida Ratha. Dopis zveřejnil například na profilu Zděňka Škromacha či Jaroslava Foldyny.

Zlámal kritizuje Dolejše, za jeho prohlášením, že z kauzy vyvodí osobní zodpovědnost jedině v případě, že mu bude část viny soudem bezprostředně prokázána. Zlámal je však přesvědčen nejen o politické ale i trestněprávní odpovědnosti Dolejše, který Davida Ratha do středočeské ČSSD přivedl.

Dolejš je také osočen z toho, že se snaží za každou cenu udržet na svém postu, neboť je podle Zlámala „ sebestředný a neschopný vlastní sebereflexe.“ A Zlámal pokračuje: „ jistě víte, že ve Středočeské ČCSD byl jedním z největších odpůrců pana D. Ratha poslanec Milan Urban, Jiří Havlíček, Robin Povšík, Zuzana Moravčíková, tedy lidé, které nyní Vy nejvíce špiníte.“ Zmíněným a některým dalším bylo dle Zlámala nedemokraticky znemožňováno vedením Středočeského krajského úřadu vykonávat politiku.

„S některými Vašimi názory souhlasím, ale tím, jak jste se v posledních týdnech prezentoval vůči členské základně i navenek v médiích, mě nutí Vás vyzvat k okamžitému složení všech funkcí, včetně poslaneckého mandátu. Jako člověk jste v mých očích klesl do bahna nemorálnosti, pomlouvání, intrikářství a snahy zachránit hlavně sám sebe,“ dodává Zlámal.

Z dopisu je patrné, že ve středočeské ČSSD hoří boj mezi křídlem Richarda Dolejše a křídlem Milana Urbana. Tato rivalita trvá již delší dobu, avšak s kauzou Davida Ratha vyplula na povrch a dala důvod pro házení špíny z jedné strany na druhou.

Aleš Zlámal sepsal otevřený dopis asi ve velkém rozčarování, neb některým větám jakoby chyběla druhá část. Navíc v hlavičce dopisu je adresátem „Richard Dojejš“. A vzhledem k tomu, že žádný Richard Dojejš v ČSSD skutečně není, dopis jsme přisoudili Dolejšovi. Inu, v ČSSD panuje velmi napjatá atmosféra a srozumitelná vyjádření tak asi nebudou ještě dlouho na denním pořádku.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD Richard Dolejš Milan Urban

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy