Nečas: Vydání Parkanové byl jediný možný krok

Praha - Rozhodnutí Poslanecké sněmovny, která ve středu zbavila imunity poslankyni Vlastu Parkanovou (TOP 09) pro porušení povinností při správě veřejného majetku při nákupu letadel CASA, bylo podle premiéra Petra Nečase (ODS) jediným možným řešením. Podle mne je to logické, řekl Nečas.

"Vydání paní poslankyně Parkanové není překvapivý krok, podle mého názoru má svou logiku," uvedl premiér, který toto řešení považoval jako jediné možné. "Speciálně v situaci, kdy se ukazuje, že ne všechna zdůvodnění policie jsou jaksi podložená," dodal s odkazem na tvrzení policie, že Parkanová může za rozhodnutí, kdy už nebyla ministryní obrany. O vině podle předsedy vlády můžou rozhodnout pouze orgány činné v trestném řízení. Situace se podle něj v poslední době velmi zpolitizovala. "I proto jsem já osobně hlasoval pro," doplnil Nečas. Ke zvednutí ruky se přihlásila i místopředsedkyně vlády Karolína Peake (LIDEM). "Myslím, že by se paní poslankyni nijak nepomohlo, kdybychom hlasovali proti," myslí si. Případ se podle ní musí jasně uzavřít a veřejnost musí znát všechny aspekty finálního rozhodnutí. Poslanci ve středu vydali místopředsedkyni sněmovny Vlastu Parkanovou (TOP 09) k trestnímu stíhání, pro vydání jich hlasovalo 117, proti 45.

Jednání o vydání trvalo téměř pět hodin, Parkanová před plénem sněmovny mluvila zhruba 50 minut. Ve své řeči rozporovala jednotlivé výňatky z žádosti policie, jejíž tvrzení opakovaně označila jako lživá či nesmyslná.

Podle místopředsedkyně sněmovny se jedná o jednoduchý spor, který spočívá v tom, zda mělo ministerstvo obrany pod jejím vedením povinnost zadat při nákupu letounů CASA posudek na cenu, či nikoliv. "Právní posudky, které mám v ruce, tvrdí, že jsem podobnou povinnost neměla," uvedla Parkanová.

Parkanová ve svém projevu také odmítla, že mohla odhadnout cenu letounů a prohlásila, že společnost, která vypracovala posudek na cenu pro policii, nemá například bezpečnostní prověrku, a proto nemohla mít detailní informace o ceně.

"Z výše uvedeného je zřejmé, že odmítám jakékoliv nařčení z trestného činu. Já nevím, co stojí za tímto obviněním. Spíš mám zatím dojem, že účelem je stíhání samotné. Stíhání totiž v politice znamená hektolitry špíny," podotkla Parkanová.

Již v úterý doporučil poslancům vydat místopředsedkyni sněmovny mandátový a imunitní výbor. Z jeho 15 členů hlasovalo pro vydání 10, čtyři se zdrželi a jeden byl proti. Pro doporučení vydat Parkanovou tak hlasovali i dva zástupci koalice.

Policie podezírá Parkanovou ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinností při správě veřejného majetku při nákupu letadel CASA v době, kdy šéfovala ministerstvu obrany. Parkanová totiž k nákupu letadel nenechala vypracovat znalecký posudek o ceně a způsobila tak údajně státu škodu 658 milionů korun. Svá provinění však popírá a shodně s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) tvrdí, že takovou povinnost vůbec neměla.

Nákup čtyř letounů CASA za 3,5 miliardy korun a pěti letadel L-159 schválila v roce 2009 vláda Mirka Topolánka (ODS). Letadla CASA však měla od začátku minulého roku problémy s avionikou a nefungoval ani pasivní systém ochrany proti raketám. Letouny, které měly být už loni nasazené v Afghánistánu, tak dokonce část roku vůbec nesměly do vzduchu. Španělé jako kompenzaci technických problémů přislíbili vrátit jeden letoun L-159, jehož výměna byla součástí kupní smlouvy.

Související

Petr Nečas u soudu v kauze Nagygate

Nečas, Nagyová a Boček jsou vinní v kauze trafik pro poslance ODS, rozhodl soud

Soud dnes v rámci kauzy tzv. trafik pro poslance ODS vynesl verdikt týkající se bývalého premiéra Petra Nečase (ODS). Nečasovi udělil podmíněný trest v délce 2,5 roku a peněžitý trest ve výši milionu korun. Jeho manželka Jana (dříve Nagyová) a spoluobžalovaný bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček byli odsouzeni k dvouletým podmíněným trestům a pokutě ve výši 300 000 korun. Verdikt není pravomocný.

Více souvisejících

Petr Nečas Vlasta Parkanová kauza: parkanová

Aktuálně se děje

před 52 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy