Diag Human: Česko nevítězí, jak tvrdí

Praha - Ve sporu České republiky se společností Diag Human nemá česká strana pro nezávislý soud důkazy pro svá tvrzení, uvedla v pondělí advokátní kancelář Jana Kalvody, která Diag Human zastupuje. Ministerstvo zdravotnictví navíc prý neinformuje českou veřejnost pravdivě.

"Společnost Diag Human vnímá již tradičně nepřesné výroky zástupců ministerstva zdravotnictví o vývoji exekučních sporů v zatím šesti zahraničních jurisdikcích s pobavením. Ministerstvo již řadu měsíců opomíná informovat vládu i veřejnost o všem, co se nehodí – například o tom, že švýcarské a lucemburské banky zmrazily již více než dvacet miliard korun zahraničních vkladů České republiky, případně vkladů, na které český stát vznáší nárok. Nebo o tom, že právníci, najatí Českou republikou, v několika zemích opakovaně musejí žádat o odložení termínů soudních jednání, protože nejsou schopni doložit nezávislým soudům svá tvrzení důkazy," napsala v tiskovém prohlášení advokátní kancelář.

Ministerstvo navíc prý neinformovalo veřejnost o nedávném výroku rakouského Nejvyššího soudu, který prý stejně jako apelační soud lucemburský dal s definitivní platností zahraničním soudům pravomoc rozhodnout o vykonatelnosti Konečného rozhodčího nálezu ze srpna 2008 a vyřadil tak české státní rozhodce ze hry. "Stejně tak rozhodl o tom, že odvezení uměleckých děl z Rakouska do České republiky bylo protiprávní. Všechny kroky mezinárodního právního týmu Diag Human jsou proto nyní ve všech jurisdikcích, včetně Švýcarska a USA, vedeny snahou urychlit řízení," dodávají advokáti Diag Human.

Právě proto prý společnost stáhla svou žalobu o vykonatelnost rozhodčího nálezu v USA. Jakýkoliv výrok evropského soudu o vykonatelnosti je totiž podle mezinárodních smluv i amerických zákonů automaticky vykonatelný i ve Spojených státech.

České ministerstvo zdravotnictví si stažení návrhu na exekuci českého majetku v USA vyložilo přitom minulý týden jinak. "Předpokládáme, že firma Diag Human vyhodnotila svoji právní pozici v USA jako špatnou s ohledem na velmi podrobné a kvalitně zpracované vyjádření ČR," uvedl na konci minulého týdne první náměstek ministra zdravotnictví Marek Ženíšek. Dodal, že rozhodnutí firmy dokazuje, že strategie Česka ve sporu je správná a účinná.

"Z pohledu ministerstva zdravotnictví mohlo hrát roli i špatné PR Diagu Human v USA způsobené zatčením a uvalením vazby na předsedu představenstva firmy Diag Human, pana Michaela Balboi, za finanční podvody právě v USA," připomíná špatnou pověst firmy ministerstvo.

Spor státu a společnosti Diag Human se táhne od počátku devadesátých let. Stát měl tehdy společnost poškodit při tendru na zpracovatele krevní plazmy. Zatím poslední výsledek arbitráže je z roku 2008, podle které by měl stát firmě zaplatit bezmála devět miliard korun.

Diag Human tvrdí, že tento rozhodčí nález už nabyl právní moci a argumentuje tím, že za stát odvolání proti tomuto verdiktu podepsali lidé, kteří k tomu neměli ze zákona oprávnění. Česká republika je přesvědčená o opaku s tím, že odvolání proběhlo řádně.

Diag Human se tak obracel na zahraniční soudy se žádostí o exekuci českého majetku. Česká republika tak o svůj majetek sváděla boj například ve Francii, Lucembursku nebo Rakousku. V poslední jmenované zemi nechal vídeňský soud na návrh Diag Human exekučně zabavit vídeňský soud tři česká umělecká díla. Jejich převoz zpět do Česka se podařil až o několik měsíců později, při takřka partyzánské akci.

Související

Soud, ilustrační foto

Rakouský soud podpořil ČR v kauze Diag Human

Vídeňský zemský soud zrušil výkon rozhodnutí vydaný loni lucemburským soudem ohledně nároků společnosti Diag Human vůči České republice ve sporu kvůli zmařenému obchodu s krevní plazmou.

Více souvisejících

kauza: diag human

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy