Machinace s dotacemi: 27 milionů korun vyplaceno neoprávněně

Praha - Regionální operační program u Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod vyplatil neoprávněně 27,4 milionu korun, uvedl v pondělí Nejvyšší kontrolní úřad. Kontroloři prověřovali hospodaření v letech 2007 až 2011.

NKÚ kontroloval jak příjemce dotací, tak regionální radu, která projekty vybírá a dohlíží na jejich průběh i vyúčtování. A právě v kontrole měla rada velké mezery. Například technickou kvalitu projektů, která má 40procentní podíl na výsledném hodnocení, posuzoval v letech 2007 až 2009 pouze jeden externí odborník. Na základě jeho názoru rada schválila 100 projektů s dotacemi za tři miliardy korun. Regionální rada porušila "pravidlo čtyř očí", tedy že projekty mají hodnotit dva nezávislí znalci.Hodnocení potřebnosti a relevance projektů, které mělo také 40procentní podíl na výsledné známce, měla na starosti šestičlenná komise expertů. Její členové ale přidělovali body jednotlivým projektům bez jediného slova odůvodnění. Hodnocení bylo podle NKÚ subjektivní a fakticky nepřezkoumatelné. Dokazuje to například projekt rekonstrukce Františkánského kláštera v Hostinném. Zatímco v jednom kole výzvy neuspěl, v následujícím už vybrán k realizaci byl. A to přesto, že obsah projektu se nezměnil.Úřad našel nedostatky i u příjemců dotací. Týkaly se především porušování rozpočtové kázně. Například město Lázně Bohdaneč neoprávněně čerpalo 4,4 milionu korun. Porušilo totiž podmínky pro zadávání veřejné zakázky, které byly součástí smlouvy o poskytnutí dotace. Obdobný problém odhalili kontroloři i u stavby sportovního hřiště v obci Křižany, která zadala část veřejné zakázky přímo jednomu dodavateli. A to přesto, že podle smlouvy o poskytnutí dotace měla nejdříve písemně oslovit alespoň tři dodavatele a požádat je o předložení nabídky.

Související

Více souvisejících

ROP

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 14 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy