Výbor ROP by mohl řešit Čapí hnízdo v polovině ledna, oznámila Jermanová

Praha - O vyjmutí farmy Čapí hnízdo z evropského financování by mohl výbor regionální rady Regionálního operačního programu (ROP) Střední Čechy jednat kolem 15. ledna. Uvedla to dnes předsedkyně výboru a hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Jermanová odmítla obavy některých opozičních politiků, že chce svolat jednání záměrně v pozdějším termínu. Kvůli padesátimilionové dotaci pro Čapí hnízdo obvinila policie premiéra Andreje Babiše (ANO) a žádá Sněmovnu o jeho vydání.

Na pátek je k Jermanové objednán ředitel úřadu regionální rady Kamil Munia. „Budeme to řešit, na kdy to svoláme a jaký program bude. Myslím, si, že to nemá cenu protahovat, určitě to proběhne nejdříve, jak jen to bude možné," dodala.

Rezort financí navrhl úřadům, aby vyňaly z evropského financování projekty, které vyšetřuje Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) nebo jsou předmětem správního či trestního řízení. Munia dnes ČTK řekl, že ve středních Čechách se to kromě Čapího hnízda týká ještě projektu penzionu v Kosmonosech na Mladoboleslavsku, který je ale podle něj na rozdíl od Čapího hnízda vyšetřován jen vnitrostátně. Jde také o mnohem menší částku a nesrovnalosti se týkají pouze části projektu, dodal.

Člen výboru regionální rady za opoziční TOP 09 Jan Jakob obdržel informaci, že výbor by se měl Čapím hnízdem zabývat na přelomu ledna a února. Žádal o jednání v dřívějším termínu. Obával se převolení výboru na krajském zastupitelstvu, které se má sejít koncem ledna.

Výbor v současném složení byl ustaven po krajských volbách. Původní koalice ANO, STAN, ODS a Nezávislých Středočechů se však loni rozpadla. Kraj nyní vedou ANO a ČSSD s podporou KSČM a strany současné koalice nemají ve výboru většinu. Další člen výboru za opoziční STAN Věslav Michalik ale změny nepředpokládá, i když je nevyloučil. Poukázal na to, že o práci ve výboru, který už prakticky o ničem nerozhoduje, politici nemají moc zájem. Přišlo by mu zvláštní, kdyby byl převolen jen kvůli jednomu hlasování. Hejtmanka ale uvedla, že výbor by měl být po změně krajské rady obměněn. Určitě se to ale podle ní nestane před jednáním o vyjmutí projektů z evropského financování.

Pokorná Jermanová dnes také odmítla informace, že dala Muniovi příkaz, aby neposkytoval zprávu OLAF členům výboru regionální rady. Údajně ji požadoval krajský zastupitel a člen výboru Michael Pánek (ODS). Dodala, že sama tuto zprávu dosud nemá k dispozici.

Členové výboru podle ní dostanou veškeré podklady v souladu s jednacím řádem nejpozději sedm dní před zasedáním. „Ráda bych zdůraznila, že stejně jako ministerstvo financí čekáme na výsledky analýzy, které si nechalo zpracovat. Budeme postupovat stejně jako ostatní orgány státní správy a dle doporučení státního zastupitelství," dodala.

Sám Munia potvrdil, že žádný příkaz, že nesmí zprávu OLAF týkající se projektu Multifunkční kongresový areál Čapí hnízdo předat členům Výboru Regionální rady regionu soudržnosti Střední Čechy neobdržel.

Související

Více souvisejících

Čapí hnízdo Jaroslava Jermanová (hnutí ANO) ROP

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy