Nečas šokuje: Pussy Riot a dalajlama škodí českému exportu

Praha - Podle premiéra Petra Nečase (ODS) škodí českému export módní politické projevy, jako je podpora ruské skupiny Pussy Riot či dalajlamy. Přesto podpora lidských práv podle něj musí nadále zůstat klíčovou v české zahraniční politice. Premiér to dnes řekl na mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně.

"Musíme také zabránit některým módním politickým projevům, které objektivně řečeno mají dopad do našeho exportu. Umělé a falešné adorování takové záležitosti, jako je ruská skupina Pussy Riot, něco co je vrcholem nevkusu, a v žádném případě něco, co symbolizuje svobodu a demokracii. Přesto se část politiků nechá unést touto módní vlnou, a má to potom dopad na toto exportní teritorium," řekl Nečas. Další příklad je podle premiéra vzývání dalajlamy. "Vzývání tohoto směru není podporou svobody a demokracie," řekl. Podle něj jde o vzývání režimu, který by pravděpodobně neměl demokratický charakter a měl by "polofeudální, teokratický charakter se silnými autoritativními prvky". Uvedl, že ČR razí politiku jedné Číny. "Jsem přesvědčen, že těmito umělými problémy si nemáme házet klacky pod nohy," uvedl Nečas. Přesto podle něj podpora lidských práv nadále musí zůstat klíčovou v české zahraniční politice. Nová exportní strategie ČR si dala za úkol snížit závislost českého vývozu na trzích EU. Strategie také definuje 12 prioritních zemí pro český export, jako jsou Brazílie, Čína, Indie, Irák, Ukrajina či Spojené státy. Materiál obsahuje i 28 zájmových zemí, na které má být rovněž upřena zvýšená pozornost. Samostatně jsou pak uvedeny členské země EU. Na brněnském výstavišti, kde dnes začal 54. ročním Mezinárodního strojírenského veletrhu, se představí se na něm téměř 1900 firem z více než 30 zemí v čele s podniky z rychle rostoucích trhů Indie, Ruska, Číny a Brazílie.

Související

Petr Nečas u soudu v kauze Nagygate

Nečas, Nagyová a Boček jsou vinní v kauze trafik pro poslance ODS, rozhodl soud

Soud dnes v rámci kauzy tzv. trafik pro poslance ODS vynesl verdikt týkající se bývalého premiéra Petra Nečase (ODS). Nečasovi udělil podmíněný trest v délce 2,5 roku a peněžitý trest ve výši milionu korun. Jeho manželka Jana (dříve Nagyová) a spoluobžalovaný bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček byli odsouzeni k dvouletým podmíněným trestům a pokutě ve výši 300 000 korun. Verdikt není pravomocný.

Více souvisejících

Petr Nečas Pussy Riot dalajlama. h. h.

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto.

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

včera

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky)

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

včera

včera

Marek Ženíšek (TOP 09)

TOP 09 našla nového kandidáta na ministra pro vědu

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

včera

Tornádo na jihu Čech? Bylo to něco jiného, vysvětlili meteorologové

Velkou částí Česka se v pondělí přehnaly silné bouřky. Na jihu Čech si lidé všimli i jiného jevu, přičemž se mohli bát, že jde o tornádo. Meteorologové v úterý na sociální síti vysvětlili, o co se jednalo. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy