Rebelové ODS vládu nepotopili. Daňový balíček pustili dál

Praha - Daňový balíček, který obsahuje například zvýšení sazeb DPH, prošel v úterý i za podpory takzvaných rebelujících poslanců ODS prvním čtením v Poslanecké sněmovně. Pro jeho další projednání ve zrychleném režimu hlasovalo 95 poslanců z celkového počtu 179 přítomných, 79 bylo proti.

Poslanci také 174 hlasy rozhodli o tom, že návrh musí projednat rozpočtový výbor.

Balíček, se kterým kabinet Petra Nečase (ODS) spojil vyjádření důvěry vládě, tak zamíří do dalšího čtení. Pokud by byl v legislativním procesu Poslaneckou sněmovnou zamítnut a vládě by tak nebyla důvěra vyjádřena, podá podle slov premiéra jeho kabinet demisi.

"Vláda České republiky považuje tento návrh zákona za nesmírně zásadní ve vazbě na návrh státního rozpočtu pro rok 2013. I proto vláda České republiky sáhla k použití tohoto institutu, který doposud nebyl použit za 20 let platnosti Ústavy České republiky, tedy spojila s projednáním tohoto návrhu svou důvěru," řekl Nečas.

Návrh počítá s tím, že by daň z přidané hodnoty pro tři následující roky stoupla o jeden procentní bod na 15 a 21 procent a lidé s příjmy nad 100 tisíc korun měsíčně by odváděli novou sedmiprocentní daň. V souboru opatření je také omezení výdajových paušálů pro živnostníky, zrušení slevy na dani z příjmu u pracujících důchodců nebo konec stropů u odvodů na zdravotní pojištění. Balík daňových změn počítá i s omezením tzv. zelené nafty, zvýšením daně z převodu nemovitosti a srážkové daně. Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) hrozí, že pokud zákon nebude schválen, nepodaří se sestavit takový rozpočet na příští rok, který by dodržel schodek veřejných rozpočtů na úrovni pod tři procenta HDP. Od balíčku si totiž vláda slibuje příjem dodatečných 25 miliard korun.

Konsolidační balíček již dříve zamítnul Senát a vládní koalici se nepodařilo jeho negativní stanovisko v Poslanecké sněmovně přehlasovat, jelikož z řad poslanců ODS se proti návrhu postavili Ivan Fuksa, Tomáš Úlehla, Radim Fiala, Marek Šnajdr, Jan Florián a Petr Tluchoř. Vláda následně předložila návrh podruhé ve stejném znění s tím, že je s šesticí ochotna jednat o změnách některých opatření v balíčku. Změny jsou však možné až v dalším čtení. Ministr financí Kalousek se také po úterním prvním čtení nechal slyšet, že prostor pro změny je minimální. "Nepřistoupím na žádnou změnu, která by měla dopad do rozpočtu pro rok 2013," dodal Kalousek. Šestice rebelujících poslanců preferuje, aby v příštím roce zůstalo DPH na stejné úrovni jako letos. Vládní balíček přitom počítá s navýšením sazeb o jeden procentní bod. Podle Tluchoře jsou nejkřiklavějšími problémy v balíčku právě změna DPH, milionářská daň a "trestání" aktivních důchodců a živnostníků. Vláda by podle nich měla hledat potřebné finanční prostředky jinde, především na výdajové stránce rozpočtu.

Poslanci ODS se na úterním zasedání svého klubu dohodli, že vznikne osmičlenná pracovní skupina, která bude o změnách s rebelujícími poslanci jednat. Případnou pozměněnou podobu posvěcenou i koaličními partnery by občanští demokraté chtěli schválit ve druhém a třetím čtení na schůzi Poslanecké sněmovny 23. října. Proti souboru daňových opatření ostře vystupují poslanci opozičních stran. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka o něm při rozpravě k prvnímu čtení hovořil jako o "zdražovacím balíčku", který si ODS ani nedokázala vnitřně vydiskutovat a který nevznikl na základě kvalitních ekonomických analýz. Podle něj je nepravděpodobné, že by se podařilo změnou daní vybrat pro stát tolik peněz, kolik si představuje ministerstvo financí. "Myslím si, že ve vyspělé společnosti v civilizované zemi by nemělo docházet k tomu, že se reformy realizují jako experimenty, které fungují systémem pokus - omyl," řekl Sobotka s tím, že pravicové reformy jsou vymýšlené na koleně, bez dostatečného expertního zázemí a dohadují se pouze politicky.

"Děsím se toho, na základě čeho budou ještě měněny daňové sazby," dodal předseda sociálních demokratů.

Související

Praha

K paušální dani se dosud přihlásilo 37.493 živnostníků, termín končí dnes

K nově zavedené paušální dani se do dnešního rána přihlásilo 37.493 živnostníků. Nejvíce zájemců hlásí finanční úřad pro Prahu, a to 6946, následuje Středočeský kraj s 5252 zájemci a Jihomoravský kraj s 4114 zájemci. Informovalo o tom ministerstvo financí. Rozhodnutí o tom, že bude paušální daň využívat, musí živnostník oznámit finančnímu úřadu do dneška. Další možnost budou mít drobní podnikatelé až příští rok.
Daně, ilustrační fotografie

USA vyšetřují plány Česka a dalších zemí na zavedení digitální daně

Spojené státy prověřují daň z digitálních služeb, kterou plánuje zavést nebo již zavedla řada zemí, včetně České republiky. USA se již několikrát vyjádřily, že daň považují za diskriminační vůči americkým firmám a výsledkem přezkumu by mohla být odvetná cla. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na prohlášení Úřadu amerického obchodního zmocněnce (USTR).

Více souvisejících

daň Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

MS v hokeji

Kanada si připsala druhou tříbodovou výhru. Lotyši vyhráli v prodloužení opět díky Daugavinšovi

Hokejisté Dánska možná pomýšleli na to, že by mohli v Praze zopakovat dva roky starou senzaci a vyhrát nad Kanadou třeba stejným výsledkem 3:2, jenže na to mohli pomýšlet maximálně tak první dvě třetiny. Po nich totiž Seveřané ztráceli na favorita pouze gól, když prohrávali 1:2, přičemž především ve druhé třetině dokázali Dánové Kanadě zatápět. Jenže zámořští mají ve svých řadách vycházející hvězdu Bedarda, který opět ukázal svou genialitu, k níž přidal hned dvě branky. Nejen díky nim, ale pak i suverénně odehrané třetí třetině nakonec Kanada dokráčela k jasné výhře 5:1. Daleko vyrovnanější duel se v neděli odpoledne hrál v Ostravě, kde Lotyši s Francouzi dospěli až do prodloužení, v němž za stavu 2:2, podobně jako v prvním zápase s Polskem, rozhodl o vítězství pobaltského účastníka turnaje jen vteřinu před koncem kapitán Daugavinš. 

včera

Šojgu a Putin v důvěrném hovoru

Šojgu skončil na postu ministra obrany. Putin ho odvolal

Ruský prezident Vladimir Putin dekretem odvolal Nikolaje Patruševa z funkce tajemníka Rady bezpečnosti Ruské federace a na jeho místo jmenoval Sergeje Šojgua, který dosud působil jako ministr obrany. Za nového ministra obrany Putin navrhl jmenovat dosavadního vicepremiéra Andreje Belousova. Vyplývá to z návrhů, které šéf Kremlu zaslal horní komoře parlamentu - Radě federace, informuje Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan: Netanjahu dosáhl takové rovně genocidy, že by mu ji záviděl i Hitler

Dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opět ostře kritizoval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. V reakci na izraelskou ofenzivu v Pásmu Gazy Erdogan prohlásil, že pokud jde o genocidu, dosáhl izraelský premiér takové úrovně, že by mu ji záviděl i nacistický diktátor Adolf Hitler. Informovala o tom turecká agentura Anadolu.

včera

MS v hokeji

Slováci nedali Kazachům šanci a porazili je 6:2, Finové si s Brity pohráli jako kočka s myší

Stejně jako v sobotu, tak i v neděli je na letošním hokejovém světovém šampionátu na program hned dvanáct zápasů. Hned polední zápas v Ostravě zajímal především naše východní sousedy Slováky, kteří opět zaplnili Ostravar Arenu. V ní viděli dominantní výkon svých miláčků, kteří nastoupili na Kazachy už v první třetině takovým způsobem, že na ně asijský soupeř nedokázal adekvátně odpovědět a nakonec prohráli vysoko 2:6. Vysokou prohru na rozdíl od jejich prvního zápasu s Kanadou si odnášejí z poledního nedělního zápasu i Britové, když je Finsko porazilo jasně 8:0. 

včera

Jan Bartošek

Bartošek zvažuje žalobu na Okamuru za slova o Hitlerovi

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) uvažuje o podání žaloby v souvislosti s výroky, kterými byl minulý týden na sněmovní schůzi terčem ze strany předsedy SPD Tomia Okamury. Okamura na řečnickém pultíku Bartoška označil za "novodobého Hitlera".

včera

včera

včera

včera

Počet obětí války v Gaze stoupl na 35 tisíc

Na 35.034 stoupl počet obětí války v Pásmu Gazy, která trvá již více než sedm měsíců. Uvedlo to v neděli tamní ministerstvo zdravotnictví řízené Hamásem. Většina z obětí byli civilisté, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy