Nečas ostře: Klaus škodí této vládě, destabilizuje ji

Praha - Některé kroky prezidenta republiky nepřispívají ke stabilitě vlády a Václav Klaus to dobře ví. Premiér Petr Nečas (ODS) to uvedl v pondělí jako reakci na Klausovo veto zákonů umožňujících start druhého pilíře důchodové reformy a vyvádění peněz do soukromých penzijních fondů.

Václav Klaus sice se změnou důchodového systému podle svých slov nesouhlasí "ze zcela jiných důvodů než parlamentní opozice". Faktem ale je, že jeho veto sociální demokracie uvítala a ve sněmovně ho chce podpořit. Podle hlavy státu je důchodová reforma zásadní změnou sociálního systému, který má dlouhodobý efekt a dotýká se každého občana. Proto její obsah, příprava i realizace vyžadují ve společnosti co nejširší konsensus. "V tomto případě takový konsensus v odborné sféře, na politické scéně i ve společnosti neexistuje," napsal prezident. Premiér Nečas hlavě státu přiznal její ústavní právo. "Chtěl bych však zdůraznit, že vláda plní svoje programové prohlášení. V něm je zakotven i vznik druhého pilíře jako součást důchodové reformy, která ve výhledu finančně stabilizuje důchodový systém," zmínil předseda vlády. Později odpoledne pak Nečas dodal, že Klausovy argumenty proti reformě dobře zná, protože už je roky slýchá od komunistů, socialistů a odborů. Řekl také, že si nedokáže představit, že by proti vetu nehlasovali sami poslanci za ODS. "Takový veletoč by museli vysvětlit. Věřím, že zvítězí zodpovědnost a nestane se, že by někdo nehlasoval. Důchodová reforma byla schválena tak, jak byla v programu ODS, a všech 51 poslanců s její podobou kandidovalo," podotkl Nečas. "Dlouhodobé neřešení strukturálních reforem z éry vlád sociální demokracie, kam patří i změna důchodového systému, není nadále udržitelné. Diskuse o stabilizaci důchodového systému se v České republice vede více než patnáct let," prohlásil Nečas. Zdůraznil, že to byla až jeho vláda, která přestala přešlapovat na místě a předložila řešení. Premiér připomněl, že základní principy důchodové reformy Klaus v minulosti nevetoval. "Loni jsem k předcházejícím zákonům týkajícím se změny důchodového systému svůj podpis nepřipojil. Vzhledem k tehdejším obstrukcím opozice jsem ale tyto zákony Poslanecké sněmovně přímo nevrátil. Dnes však nastala situace, kdy svůj postoj k navrhovaným změnám musím vyjádřit zcela jednoznačně," vysvětlil změnu svého postoje prezident. Druhý pilíř důchodové reformy má podle vládních plánů odstartovat od 1. ledna příštího roku. O prezidentském vetu budou poslanci znovu hlasovat na konci října. Novinka občanům umožní, aby si tři procentní body z povinných odvodů na sociální pojištění přesměrovávali do soukromých penzijních fondů. Musí si k nim ale přidat další dvě procenta ze svého.

Související

Petr Nečas u soudu v kauze Nagygate

Nečas, Nagyová a Boček jsou vinní v kauze trafik pro poslance ODS, rozhodl soud

Soud dnes v rámci kauzy tzv. trafik pro poslance ODS vynesl verdikt týkající se bývalého premiéra Petra Nečase (ODS). Nečasovi udělil podmíněný trest v délce 2,5 roku a peněžitý trest ve výši milionu korun. Jeho manželka Jana (dříve Nagyová) a spoluobžalovaný bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček byli odsouzeni k dvouletým podmíněným trestům a pokutě ve výši 300 000 korun. Verdikt není pravomocný.

Více souvisejících

Petr Nečas důchodová reforma

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy