Zemanovci objevili viníka rozrostlého černého trhu s alkoholem!

Praha – Mnohokrát se v posledních dnech řešila otázka: kdo za nebezpečný alkohol může? Čí vinou máme v České republice tak rozsáhlý černý trh s alkoholem? Na tyto otázky se rozhodl odpovědět předseda SPOZ Vratislav Mynář.

Vláda jako ochranu proti pančovanému alkoholu přijala opatření, které nemá v české historii obdoby – prohibici. Tento krok byl zkritizován prezidentem Václavem Klausem slovy, že se jedná o „silácké a jednoduché řešení“. Prohibice by totiž plně fungovala jen pod podmínkou, že by s ní souhlasili všichni občané ČR a ne ji kritizovat.

Rozšíření nebezpečného alkoholu značí fatální selhání kontrolního systému státu. „Černý trh s alkoholem nevznikl před měsícem, bují tady roky a stejně jako prostituce či distribuce drog musí být monitorován, kontrolován a sankcionován, aby se včas předcházelo podobným excesům,“ upozorňuje předseda zemanovců.

Neměla by být vyvozena jen odpovědnost přímých viníků, ale i politiků. Ti zvedli spotřební daň na alkohol, což podnítilo růst černého trhu s alkoholem dle Mynáře do neudržitelných rozměrů. „O prezidentském kandidátu Janu Fischerovi se říká, že nikdy nic nezkazil. Zlí jazykové dodávají, že ani nemohl, protože nic nedělal. Byla to ale právě jeho vláda, která v roce 2009 prosadila zvýšení spotřební daně na lihoviny. Jeho důsledkem je nynější metylalkoholová krize,“ uvádí Mynář.

Mynář navrhuje, aby si každý mohl pálit alkohol pro svoji vlastní potřebu, neboť ti, kteří si v tuto chvíli pálí alkohol načerno, mají jistotu, z jakého zdroje pochází. „A nemůže se stát nic hrozného. Ostatně i z těchto důvodů, kvůli kvalitě a ceně, si lidé třeba pěstují vlastní zeleninu,“ píše a dodává: „i proto se jsme se rozhodli, že pokud se dostaneme do krajského zastupitelstva, budeme iniciovat zákon, který by, v přesně stanoveném objemu, povolil tradiční pálení slivovice pro vlastní potřebu. Proto jsme rozjeli kampaň „za tu našu slivovicu“. I tak se dá bojovat proti černému trhu s alkoholem.“

Související

Více souvisejících

strana práv občanů Vratislav Mynář metylalkohol

Aktuálně se děje

před 56 minutami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Neapol zasáhlo nejsilnější zemětřesení za 40 let. Itálie upravuje plány evakuace

Italskou Neapol v pondělí večer zasáhlo zemětřesení o síle 4,4 stupně. Podle italských médií šlo o nejsilnější otřesy v oblasti za posledních 40 letech. Způsobily mírné škody v Neapoli i v epicentru, jímž bylo město Pozzuoli. Evidovány jsou praskliny ve zdech či spadlé římsy, uvedl mluvčí hasičů pro CNN. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy