Tluchořovi rebelové se musí přizpůsobit!

Praha – Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa byl na víkendovém volebním kongresu ODS zvolen do vedení strany. Stal se spolu s předsedkyní Poslanecké sněmovny Miroslavou Němcovou, ministrem spravedlnosti současným Pavlem Blažkem i tím minulým Jiřím Pospíšilem místopředsedou strany. Dá se tak předpokládat, že i on bude během zítřka vyjednávat s „rebelujícími“ poslanci, aby podpořili stabilizační balíček a s ním i vládu, neboť je s návrhem spojeno hlasování o důvěře vládě. Chalupa však vyjednávání nadějně nevidí, jak uvedl v rozhovoru pro server TÝDEN.CZ.

Podle Chalupy je nutné, aby došlo ke změně komunikace uvnitř strany. „ODS musí komunikovat s členskou základnou. ODS byla vždy stranou starostů. Vždy víc než jakákoli jiná strana. Na tom musí postavit svou vnitřní stabilitu, právě proto, aby se neodtrhla od reality. Abychom se nepotkávali, jen když jsou volby nebo primárky. Já jsem říkal ve svém projevu, že se nám stávalo, že i sami členové ODS říkali, že už ty věci zkrátka neumějí vysvětlit," uvádí Chalupa.

Skupinka vzdorujících poslanců by se měla dle Chalupy uklidnit. Podle jeho slov je vnitřní pravidlo fungování strany takové, že pokud menšina nepřesvědčí většinu, musí se přizpůsobit. Petr Tluchoř však v rozhovoru pro EuroZprávy.cz uvedl, že není povinen hlasovat podle rozhodnutí strany a neví o ničem, co by jej přesvědčilo, aby pro zvýšení DPH zvedl ruku.

Před středečním hlasováním budou probíhat jednání se snahou nalézt kompromis. Chalupa uvádí, že se vedení ODS bude snažit udělat vše pro to, aby vládu udrželo. „Riziko předčasných voleb, tedy pádu vlády a nesestavení nové, je vysoké. Není to tak, že je jisté, ale je to hodně, hodně vysoká pravděpodobnost," dodal.

Související

Tomáš Chalupa na 24. kongresu ODS

Majetek politiků: Plachetnice, přívěšek se světýlkem a dluhy

Praha - Někteří exposlanci vyplnili majetková přiznání za loňský rok rok do rozpuštění Sněmovny poměrně podrobně. Tomáš Chalupa (ODS) vypsal jako v minulosti desítky darů, mimo jiné vodku, slivovici, medovinu a vína. Nezařazená Kristýna Kočí zase dostala hodinky "neurčité hodnoty" a Lenka Andrýsová (LIDEM) uvedla výdaje účasti na kongresu, které za ní hradila nadace Friedrich Neumann Stiftung.

Více souvisejících

Tomáš Chalupa Petr Tluchoř Petr Nečas

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 31 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy