5G zamíří do Česka. Babiš podepsal s Pompeem deklaraci o ochraně, pozval ho do Prahy

Vytvořit mechanismus hledání spolehlivých a důvěryhodných dodavatelů pro rychlé mobilní sítě 5G, ochránit sítě před narušením a manipulací a zajistit v nich ochranu soukromí a práv občanů je cílem deklarace, kterou dnes podepsali premiér Andrej Babiš (ANO) a americký ministr zahraničí Mike Pompeo.

ČTK to sdělil úřad vlády. Babiš a Pompeo se dnes podle serveru Lidovky.cz telefonicky spojili náhradou za konferenci k rozvoji sítí 5G, která se v úterý a dnes měla uskutečnit v pražském Národním muzeu a na níž měl být Pompeo hlavním řečníkem.

Česko chystá aukci kmitočtů pro sítě 5G, podle záměru Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) by mohla začít v polovině roku. Mezi firmami, které by pro ně mohly dodat hardware i software, jsou také čínské společnosti Huawei a ZTE. Jejich technologie v prosinci 2018 označil za bezpečnostní riziko Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Senát koncem dubna požádal vládu, aby svoji pozici k otázce zapojení Huawei a ZTE do zavádění sítí 5G v tuzemsku vyjasnila.

Dnes na dálku podepsaný dokument nese název Společná deklarace v oblasti bezpečnosti sítí 5G. "Cílem deklarace je společnými silami vybudovat sítě 5. generace, které budou chráněné před neautorizovaným přístupem i případným napadením a které zajistí občanům soukromí a ochranu jejich základních práv," napsal úřad vlády. Proces výběru důvěryhodných dodavatelů technologií podle signatářů přispěje k národní bezpečnosti a bude příležitostí pro další vývoj a inovace v soukromém sektoru. Obě země také podpořily další diskuse o bezpečnosti sítí 5G v Severoatlantické alianci.

Telefonát byl podle Lidovek také příležitostí představit partnerům nového šéfa NÚKIB Karla Řehku. Úřad Řehka vede od 20. března, ve funkci nahradil Dušana Navrátila, jehož odvolání loni v prosinci zdůvodnil Babiš nízkou odborností a nedostatečnými manažerskými a komunikačními schopnostmi. Babiš podle serveru v telefonátu také uvedl, že náhradní konference o 5G v Praze za zrušenou kvůli koronaviru by se měla uskutečnit v září.

Babiš na twitteru napsal, že Pompea na září pozval do Prahy a nabídl mu tzv. chytrou karanténu. Projekt takzvané chytré karantény má v Česku umožnit rozvolňování opatření zavedených vládou proti epidemii koronaviru. S pomocí moderních technologií, například údajů z mobilních telefonů, má urychlit a usnadnit hledání lidí, s nimiž nakažení přišli do styku.

Spojené státy obviňují firmu Huawei z krádeží technologií a špionáže pro Peking. Firma to popírá. Washington kvůli tomu loni v květnu společnost Huawei zařadil na černou listinu. Agentura Reuters dnes s odvoláním na své zdroje však napsala, že ministerstvo obchodu USA připravuje nová pravidla, která americkým podnikům umožní spolupracovat s Huawei na stanovování norem pro sítě 5G.

Související

Více souvisejících

5G síť Andrej Babiš Mike Pompeo

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 49 minutami

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy