Došlápneme si na kuřáky, vyhrožuje ČSSD

Praha - Zdražení cigaret a současně zavedení krabiček s drastickými obrázky, které dokumentují důsledky vášně pro nikotin, požaduje sociální demokracie. Tvrdí, že je to jedna z možností, jak účinně snižovat počet kuřáků, současná opatření považuje za nedostatečné a málo varující.

"Česká republika v boji proti aktivnímu i pasivnímu kouření dlouhodobě zaostává. Pravicová vláda ani ministr zdravotnictví v této problematice nepostupují s potřebnou razancí, daně na cigarety jsou čtyřikrát nižší než ve Velké Británii, protikuřácká zdravotní opatření nejsou dostatečná a vázne i dlouho slibovaná legislativa," uvedl stínový ministr zdravotnictví Jan Žaloudík.

Kuřáci jsou podle něj na současnou kampaň zvyklí a téměř ji nevnímají. Sociální demokraté připomínají, že Česká republika je v počtu dětských kuřáků druhou nejhorší zemí v Evropě.

"Laxním přístupem ke kontrole tabáku Česká republika ve skutečnosti legitimizuje kouření především v mladé generaci a krátkozrakou vidinou daňových příjmů podporuje prodej výrobků prokazatelně zdraví škodlivých. Je pokrytecké, když na jedné straně prezentuje snahu o kontrolu kvality potravin a nápojů, na druhé straně nekoná po vzoru ostatních vyspělých zemí nic proti vysoké spotřebě cigaret jako produktů zjevně toxických a zdraví škodlivých. Sociální demokracie má zájem protikuřáckou politiku zásadně změnit a následovat tak ostatní země EU a vyspělého světa," tvrdí Žaloudík.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD Jan Žaloudík cigarety

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy