Ani jeden z prezidentských kandidátů nepatří mezi mravní osobnosti!

Praha - Táňa Fischerová byla mnohými označena za vítězku prezidentských voleb. Bez peněz a jakékoli kampaně totiž předběhla Přemysla Sobotku /ODS/ o skoro procento. Teď se tato kandidátka distancovala od podpory jakéhokoli kandidáta v druhém kole.

Táňa Fischerová se ziskem 3,2 procenta hlasů by mohla být pomyslným jazykem na vahách. Zatím totiž vše napovídá tomu, že druhé kolo mezi Zemanem a Schwarzenbergem bude velmi vyrovnané. Ona má ale výhrady k oběma mužům, přes které se nemůže přenést.

"Jsem přesvědčena, že hlava státu by měla být především mravní osobností, která celý svůj život dbá na soulad svých slov a činů. Ačkoli sama politika často uznává kompromis jako most mezi krajnostmi, s mravností se kompromis dělat nedá," napsala v oficiálním stanovisku.

Jako prvního si vzala na paškál Miloše Zemana. "Miloš Zeman v minulosti opoziční smlouvou zrušil kontrolu moci opozicí a zapříčinil spolu s Václavem Klausem dělení mocenských pozic a bezuzdný nástup kariéristů všeho druhu do všech míst. Stejně jako Václav Klaus opovrhoval občanskou společností a demonstranty nazýval lůzou. Rozděloval lidi i společnost a nikdy nedošel k vlastní sebereflexi," usuzuje.

Pak přišla řada na Karla Schwarzenberga. "Karel Schwarzenberg se vedle svých dobrých skutků za minulého režimu v průběhu své současné politické kariéry stále víc vzdaluje ideálu mravnímu. Je odpovědný za stvoření neoliberální antisociální strany, která má navíc ve svém středu Miroslava Kalouska, Jaromíra Drábka, Leoše Hegera a další ministry, kteří se podílejí na pádu solidarity a soudržnosti v naší zemi. Je odpovědný za svá hlasování ve vládě i ve sněmovně, opovrhuje demonstranty, kteří nesouhlasí s vládní politikou. Selhal v případě Jiřího Čunka, Ladislava Bátory, ale třeba i člověka na vlastním ministerstvu, který upozornil na finanční nesrovnalosti. Toho nepodržel a nápravu nezjednal," zlobí se Fischerová.

Z těchto důvodů odmítá podpořit jednoho z kandidátů v druhém kole. Své stanovisko sepsala poté, co údajně Česká televize opakovaně zařadila Fischerovou mezi podporovatele Schwarzenberga. Ta to ale odmítá. Podporu ale kníže získal od Strany zelených, která Fischerovou ve volbě aktivně podporovala.

Související

Fischerová, Táňa

Poslední rozloučení s Táňou Fischerovou (†72). Na pohřeb dorazila řada umělců a politiků

Zaplněná velká obřadní síň strašnického krematoria v Praze se dnes potleskem rozloučila s Táňou Fischerovou, která zemřela loni 25. prosince ve věku 72 let. Své poslední sbohem herečce, která se věnovala také charitě a občanským aktivitám, přišli dát vedle pozůstalých také přátelé z kultury i politiky. Věnce mimo jiné zaslala Poslanecká sněmovna, ministerstvo kultury, Český helsinský výbor, který Fischerová několik let vedla, i kancelář prezidenta republiky.
Fischerová, Táňa

Poslední sbohem pro Táňu Fischerovou (†72). Obřad se bude konat 8. ledna

Poslední rozloučení s herečkou a občanskou aktivistkou Táňou Fischerovou se uskuteční 8. ledna od 11:00 ve velké obřadní síni strašnického krematoria v Praze. ČTK to dnes řekl její bratr Jan Fischer. Fischerová zemřela ve středu ve věku 72 let. Vedle herectví se řadu let věnovala také charitě a politické činnosti. V roce 2013 kandidovala jako nezávislá v prezidentských volbách.

Více souvisejících

Táňa Fischerová Miloš Zeman Karel Schwarzenberg

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 13 minutami

před 13 minutami

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

Vstup Česka do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná, řekl Pavel

Při zahájení festivalu United Islands of Prague prezident Petr Pavel zdůraznil, že vstup České republiky do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy