Prezidentská kandidátka: Zeman spáchal zlo na neplnoleté demokracii!

Praha – Prezidentská kandidátka Zuzana Roithová, která skončila v prvním kole volby jako pátá, charakterizuje druhé kolo volby prezidenta jako souboj mezi namyšleností a myšlením či jako boj mezi populistickým kýčem a autentickým originálem.

„Finále souboje o Pražský hrad, tedy druhé kolo přímé volby prezidenta České republiky, by nemělo být měřením sil pravice a levice. Nemělo by být ani měřením politiky vládní koalice," myslí si Roithová.

Roithová označila Miloše Zemana za politické zlo, což charakterizuje jako aroganci moci, monolog místo dialogu, přehlížení zákonů a nerespektování zákonů. „Opoziční smlouvu vnímám jako zmíněné politické zlo spáchané na neplnoleté demokracii, zlo, které otevřenou politickou debatu a nahradilo zákulisními dohodami," uvádí na blogu Aktuálně.cz.

Díky této smlouvě si rozdělili ve vysokých funkcích moc kamarádi a pomohlo k výraznějšímu prosazení korupce a nepotismu. Roithová dodává: „Zeman sice hovoří o boji proti korupci, ale je stále obklopen lidmi s pochybnou minulostí a na přímé otázky a důkazy odpovídá bonmoty a bagatelizuje své vztahy k nejasným investorům a zájmovým skupinám."

Podle Roithové jsou pro Zemana daleko podstatnější osobní ambice než nějaké etické principy. Neměl by obstát Zemanův argument, že tomu bylo již dávno. Zeman navíc ignoruje i dnes férová pravidla hry a především je manipulátor.

„Karel Schwarzenberg je neskonale méně srozumitelný řečník, dlouhodobý pobyt ve vyhnanství (kam odešel jako dítě a tedy nikoli dobrovolně, jak podlým způsobem přesvědčuje národ Miloš Zeman) jeho rodina, německé jméno a šlechtický původ z něj činí snadný terč národovců, kteří pro tuto zemi sice udělali mnohem méně, ale hovoří možná bez "žbrblání"," píše Roithová ke Schwarzenbergovi.

Schwarzenberg dle Roithové má v okolí také lidi, kteří na něj vrhají stín, avšak otevřeně mluví o tom, že balancuje mezi loajalitou k nim a vlastní integritou. Pro Roithovou je přijatelný díky konzistentnosti postojů a tomu, že „míra jeho racionality při výkonu nejvyšší politické funkce v kritických okamžicích nepřekročí hranici morálních principů."

Související

Volební sjezd KDU - ČSL 2017

Plán lidovců: Změnit volební zákony, víc peněz na obranu a stop uprchlickým kvótám

Praha - KDU-ČSL by se v příštích letech měla zaměřit na zvyšování výdajů na obranu, na umožnění dobrovolného zdravotního pojištění pro péči nad rámec povinného pojistného nebo na vytvoření přehlednější legislativy. Sjezd dnes také vyzval vedení strany, aby usilovalo o změnu volebních zákonů. Podle delegátů by se měly snížit hranice pro vstup do Sněmovny pro volební koalice. Řešila také migrační krize a zaznělo odmítnutí kvót pro rozdělování uprchlíků.
Volební sjezd KDU - ČSL 2017

Roithová zasedne v širším vedení KDU-ČSL, bude v něm i Čunek

Praha - V Praze druhým dnem pokračuje celostátní sjezd KDU-ČSL. Do širšího vedení strany byla zvolena Zuzana Roithová, která neuspěla při kandidatuře na místopředsedkyni. V celostátním výboru zasedne i zlínský hejtman Jiří Čunek, který neúspěšně kandidoval na předsedu.

Více souvisejících

Zuzana Roithová Miloš Zeman

Aktuálně se děje

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

včera

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

včera

včera

včera

včera

včera

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy