Nečas sjel senátory: Žaloba na Klause? Jste největší ubožáci!

Praha - Premiér Petr Nečas (ODS) ostře odsoudil senátorskou žalobu na prezidenta Václava Klause pro velezradu. Označil ji za největší ubohost, jakou kdy v politice viděl, a vzkázal zákonodárcům, že se za ně stydí.

Senátoři dnes dosbírali potřebný počet podpisů, dokonce ho o jeden překročili, když osmadvacátý podpis připojil Zdeněk Škromach (ČSSD). Už v pondělí se horní komora sejde, aby hlasovala, zda žalobu k Ústavnímu soudu opravdu podá. Jednota nepanuje ani mezi senátory za ČSSD, klub bude hlasovat volně, tedy bez stranického doporučení. Ruku pro žalobu nezvedne například šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Podle premiéra je senátorská aktivita daleko za hranou únosného chování. "Jsem v politice více než dvacet let a nevzpomínám si, že bych se setkal s takovou politickou a lidskou ubohostí. Stydím se za ně, hanba jim," vzkázal Nečas senátorům.

Důvodem žaloby je především novoroční amnestie, která zastavila řadu korupčních a hospodářských kauz. Zaznívá v ní ale i to, že Klaus zdržoval podpisy klíčových mezinárodních smluv, přestože je schválily obě komory, a že dostatečně iniciativně nenavrhoval kandidáty na ústavní soudce. Je ovšem pravda, že s návrhy přestal, když mu je senátoři neustále odmítali. Iniciátorem žaloby je protikorupční aktivista Karel Janeček.

Z nápadu není nadšený ani nastupující prezident Miloš Zeman. "Domnívám se, že pokud senátoři žalují prezidenta Klause pro velezradu, je to poněkud velmi a velmi nadnesený termín. A velmi jsem uvítal, že i někteří sociálnědemokratičtí senátoři tento návrh odmítli," řekla budoucí hlava státu novinářům před svým sídlem v Loretánské ulici.

Klaus situaci okomentoval tak, že se jedná o politické hrátky. Někteří senátoři mají obavy žalobu podat, protože se obávají, že bude-li zamítnuta, Klausově amnestii se dostane legitimity. "Bude to brát jako své osobní vítězství," zmínil třeba šéf ústavně-právního výboru Miroslav Antl (nezař.).

Zároveň se ale on i Eliška Wagnerová, sama bývalá ústavní soudkyně, domnívají, že judikát Ústavního soudu pomůže vytvořit precedens pro příští podobné události. Pomůže vymezit, co je vlastně velezrada, co narušování demokratických principů a ústavního pořádku. Kdyby Ústavní soud řekl, že se Klaus těchto činů dopustil, znamenalo by to pro něj, že už nikdy nebude moci kandidovat na prezidenta České republiky a přijde o hmotné zajištění, které českým hlavám státu po konci mandátu náleží.

Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka potvrdil, že vedení ČSSD se nebude do senátorských záležitostí míchat. Oranžoví zákonodárci mají v horní komoře pohodlnou většinu, takže kdyby byli jednotní, je rozhodnuto. "Nepokládali jsme za nezbytné, abychom dávali našim senátorům konkrétní doporučení. Důležité je, jak se rozhodnou senátoři, to není věc vedení strany," okomentoval stranický lídr.

Související

Petr Nečas u soudu v kauze Nagygate

Nečas, Nagyová a Boček jsou vinní v kauze trafik pro poslance ODS, rozhodl soud

Soud dnes v rámci kauzy tzv. trafik pro poslance ODS vynesl verdikt týkající se bývalého premiéra Petra Nečase (ODS). Nečasovi udělil podmíněný trest v délce 2,5 roku a peněžitý trest ve výši milionu korun. Jeho manželka Jana (dříve Nagyová) a spoluobžalovaný bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček byli odsouzeni k dvouletým podmíněným trestům a pokutě ve výši 300 000 korun. Verdikt není pravomocný.

Více souvisejících

Petr Nečas Senát ČR Václav Klaus

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

před 1 hodinou

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

Česko zasáhl nebezpečný trend z TikToku. Několik dětí skončilo v nemocnici

I do Česka se rozšířil nebezpečný trend z populární sociální sítě TikTok, v němž jde o imitaci piercingu. Upozornila na to pražská Fakultní nemocnice Motol, která má v péči několik dětských pacientů. Dva nejspíš čeká operace.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy