Kalousek skřípe zuby, boj o vyšší minimální mzdu vrcholí. Jaké jsou návrhy?

Praha - Tripartita se dnes neshodla na tom, jak by v příštím roce měla růst minimální mzda. Zatímco odboráři žádají přidat lidem s nejnižšími výdělky 600 korun, zaměstnavatelé navrhují zvýšení o 400 korun. Rozhodne kabinet.

"Uvítala bych, kdyby vláda byla diplomatická, kdybychom se shodli třeba na té prostřední hodnotě 8500 korun. Byl by to důležitý vzkaz našim pracujícím, kteří pracují za minimální mzdu a kterých je něco kolem jednoho procenta," řekla ministryně Müllerová. Potěšilo ji prý, že se na zvýšení shodli odboráři i zaměstnavatelé, i když každý má jinou představu o částce.

Tripartita začala debatovat o minimální mzdě před dvěma týdny, podnikatelé si tehdy vyžádali přestávku. Rozhodnout se chtěli podle toho, jak bude vypadat seznam vládních opatření k oživení ekonomiky a zda ně bude dost peněz. 

Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslava Hanáka měli nakonec zaměstnavatelé "skoro všichni jeden názor" na zvýšení minimální mzdy, a to o 400 korun. "Udělali jsme to proto, že ten materiál (s vládními opatřeními) má šanci, že bude živý, že se něco v zemi pohne," řekl Hanák. Podle něj z asi 35 odvětví a desítek oborů české ekonomiky je jich "na dně" pět či šest, ve většině je prý minimální příjem kolem 8500 korun.

Podle Müllerové ekonomičtí ministři nejsou případným zvýšením minimální mzdy nadšeni. Doufá ale, že ostatní členové vlády se k růstu přikloní. Nechtěla předjímat, zda by se nejnižší výdělek zvyšoval od pololetí či od ledna.

"Očekávám, že vláda se nebude chovat ideologicky... a přijme nějaké číslo. Pokud ne, tak nás jen přesvědčí o tom, že ideologie opět převládne nad zdravým rozumem," řekl Zavadil.

"Ve srovnání se životem na dávkách se minimální mzda blíží těmto částkám, které lze získat v případě nezaměstnanosti," upozornil ekonom a člen NERVu Daniel Münich. Lidé tak často ztrácejí motivaci vůbec pracovat.

Předseda Senátu Milan Štěch tvrdí, že by minimální mzda mohla v současné době dosahovat 11 tisíc korun. "Kdyby vlády zvyšovaly podle inflace minimální mzdu, tak bychom zřejmě někde na této úrovni byli. Pokud jsme ale na osmi tisících, tak jsme tak hluboko, že nějakých 500 korun navíc není nějaký zásadní krok," poznamenal Münich.

Podle Münicha ale není výše minimální mzdy prioritou – tou jsou spíš prorůstová opatření. "Zvyšování minimální mzdy není důležité téma, byť poutá pozornost médií," podotkl ekonom pro ČT s tím, že prorůstová opatření, která jsou na stole, ovšem mohou fungovat až v dlouhodobém horizontu. "V krátkodobém horizontu by totiž byly třeba dodatečné výdaje, což je problematické," míní ekonom.

Související

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Minimální mzda se má po roce 2024 valorizovat, rozhodla vláda. NBÚ povede Čuřín

Minimální mzda by se v blízké budoucnosti měla valorizovat pravidelně na základě výpočtu stanoveného zákonem, a nikoli ad hoc rozhodnutím vlády. Počítá s tím návrh novely zákoníku práce, který dnes odsouhlasil. Kabinet rozhodl také o navýšení příspěvku zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením a jmenoval nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu.

Více souvisejících

Minimální mzda Vláda ČR Ludmila Müllerová

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy