Lidovci: Jsme připraveni přehlasovat Senát, pokud odmítne zvýšit mateřskou

Praha - Pokud senátoři ve středu neschválí návrh na zvýšení mateřské na úroveň roku 2009, jsou lidovci podle svého předsedy Cyrila Svobody připraveni horní komoru v Poslanecké sněmovně přehlasovat. Svoboda doufá, že prezident změní stanovisko a mateřskou nebude vetovat.

"Kvůli tomuto zákonu jsem požádal o schůzku i pana prezidenta republiky Václava Klause, ten ji však odmítl. Přesto doufám, že pan prezident nakonec podpoří náš návrh zamezující diskriminaci maminek na mateřské dovolené," uvedl k návrhu na zvýšení mateřské Svoboda.

Poslanecká sněmovna podpořila lidovecký návrh na zvýšení mateřské na úroveň minulého roku na konci února. Matky by si podle předlohy měly přilepšit podle svého příjmu až o několik tisíc korun měsíčně. Stát toto opatření přijde na 1,5 miliardy korun.

Předpokládá se, že stanovisku Senátu bude zamítavé, a poslanci tak zřejmě dostanou návrh zpět na stůl. Proti zvýšení mateřské se ve sněmovně postavili poslanci za ODS a TOP 09. Nelíbí se jim, že opatření ještě více zatíží státní kasu. Prezident Klaus už dříve uvedl, že nepodepíše žádný návrh, který by vedl ke zvýšení schodku rozpočtu.

Mateřská se snížila od 1. ledna v rámci takzvaného Janotova úsporného balíčku. Nově se vyplácí pouze 60 místo 70 procent příjmu. Současně se snížil i denní vyměřovací základ, ze kterého se mateřská počítá, a to ze 100 na 90 procent.

Pro přehlasování veta Senátu i prezidenta bude mít sněmovna zřejmě dostatek hlasů. Čtyři strany, které změnu podporují, mají totiž dohromady 109 poslanců.

Související

Tomáš Zdechovský ve volebním štábu koalice Spolu. (9.6.2024) Rozhovor

Zdechovský pro EZ: Úspěch Turka či Konečné je varováním, musíme zabrat. Do kampaně jsem dal maximum

Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) bude europoslancem i dalších pět let, v evropských volbách získal téměř 67 tisíc preferenčních hlasů. V předvolební kampani se podle svých slov vyždímal na maximum. Všímá si přitom toho, že k úspěchu vede cesta i přes sociální sítě jako TikTok či Instagram. Na nového europoslance Filipa Turka je v Bruselu upřímně zvědavý. Zdechovský se dále v rozhovoru pro EuroZprávy.cz vyjadřuje k výběru nového českého eurokomisaře či k náplni své práce v Evropském parlamentu.
Petr Fiala Prohlédněte si galerii

Spolu snilo o vítězství, Starostové o velkém úspěchu. Eurovolby ale dopadly pro ANO

Eurovolby přináší netradiční věc, kterou znají v jiných evropských zemích. Výsledky se vyhlašují až pozdě večer. Koalice Spolu tak mohla až do 23 hodin snít o vítězství nad expremiérem Andrejem Babišem a Starostové o velkém úspěchu, jak ho alespoň definoval předseda hnutí Vít Rakušan. Ani jedno z toho se ale nekonalo.

Více souvisejících

KDU - ČSL mateřská senát

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Na úvod fotbalového ME domácí Němci deklasovali Skoty 5:1

Lepší začátek evropského šampionátu si domácí německá fotbalová reprezentace nemohla přát. V úvodním zápase turnaje si poradila s neškodnými Skoty, kterým nepomohla ani mohutná fanouškovská podpora v Mnichově. Do karet Němcům hrál i fakt, že od konce prvního poločasu hráli Skotové o deseti lidech. Po prvním poločase už prohrávali 0:3, přičemž ve druhém poločase inkasovali další dvě branky. Ostrované si udělali radost jedinou brankou, která byla navíc ještě vlastní, když se nešťastně trefil Rüdiger. Byla to však jediná kaňka na bezchybném německém výkonu.

včera

Paul Rusesabagina

Hrdina Hotelu Rwanda slaví sedmdesátiny. Poslední roky ale protrpěl

Rwandou před třiceti lety zmítalo násilí, které připravilo o život stovky tisíc lidí. Kulaté sedmdesáté narozeniny slaví v sobotu 15. června muž, který během genocidy zachránil 1 268 lidských životů. Paul Rusesabagina je bývalý hotelový manažer, jehož činy byly mezinárodně oceněny. V posledních letech se však v rodné zemi stal terčem vládnoucích struktur. 

včera

včera

včera

včera

včera

Peter Pellegrini je novým slovenským prezidentem.

Slovensko má nového prezidenta. Pellegrini složil slib a ujal se funkce

Slovensko má nového prezidenta. Peter Pellegrini v sobotu po poledni během slavnostní schůze parlamentu v budově Slovenské filharmonie v Bratislavě složil slib do rukou předsedy ústavního soudu a ujal se funkce, ve které nahradil končící prezidentku Zuzanu Čaputovou. Program inaugurace bude pokračovat v odpoledních hodinách. 

včera

Čaputová jako první slovenská prezidentka provedla zemi velkými krizemi

Slovensko dnes zažívá střídání stráží v prezidentském paláci. Po pěti letech končí na pozici hlavy státu Zuzana Čaputová, která byla první prezidentkou v historii země. Provedla ji velkými krizemi, mandát se rozhodla neobhajovat. Ve funkci ji nahradí Peter Pellegrini. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy