Senát zamítl návrh na zvýšení mateřské

Praha - Senátoři ve středu zamítli návrh požadující zvýšení mateřské na úroveň roku 2009. Předloha se tak vrací do sněmovny, kde bude potřeba 101 hlasů, aby se verdikt Senátu zvrátil.

Senátoři po téměř třech hodinách jednání návrh zamítli. Pro jeho schválení byli členové horní parlamentní komory z řad ČSSD, KSČM a lidovců, proti byli především senátoři ODS.

Zvýšení mateřské zatíží státní rozpočet dalšími 1,5 miliardami korun navíc. Právě to vadilo poslancům z ODS a TOP 09, kteří ve sněmovně pro návrh nehlasovali. Ostatní strany, tedy ČSSD, KSČM, KDU-ČSL a Strana zelených, návrat na původní úroveň mateřské prosadily. Předloha kromě toho ruší karenční dobu pro vyplácení ošetřovného a prodlužuje ji o tři dny. Tuto změnu formou pozměňovacího návrhu přidala k zákonu sociální demokracie. Ze státní pokladny si vyžádá dalších zhruba 400 milionů.

Mateřskou snížil úsporný balíček ministra financí Eduarda Janoty. Od 1. ledna se vyplácí pouze 60 místo 70 procent příjmu. Současně se snížil i denní vyměřovací základ, ze kterého se mateřská počítá, a to ze 100 na 90 procent.

Související

Hnutí ANO

ANO chce prosadit změny v čerpání mateřské. I kvůli nižší porodnosti

Místo peněžité pomoci v mateřství hnutí ANO navrhuje zavést mateřský příspěvek, který nahradí plnohodnotný výdělek z období těhotenství a mateřství. Výdaje státního rozpočtu se ale podle návrhu zákona nezmění, protože MPSV může přesunout peníze alokované na rodičovský příspěvek. Dětí se totiž rodí méně, navíc nepříjemné problémy zažívají matky coby OSVČ, které na mateřskou nedosáhly. 
Olga Richterová (Piráti)

Piráti připravili balík opatření ohledně koronaviru, vláda má víc motivovat zdravotnice na mateřské

Vláda by podle Pirátů měla vést evidenci průměrné doby trasování kontaktů. Apelují také na důsledné dodržování takzvaného home office ve státní správě. Kabinet by podle opoziční strany měl také motivovat zdravotníky a zdravotnice na mateřské nebo rodičovské dovolené, kteří by se zapojili do zvládání koronavirové epidemie. Piráti navrhují 15.000 až 20.000 korun měsíčně při alespoň tříčtvrtečním úvazku.

Více souvisejících

mateřská senát

Aktuálně se děje

před 40 minutami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Chorvaté si proti Španělům ani neškrtli. Všechny branky padly do přestávky

Jasný průběh měl první duel skupiny B, který proti sobě svedl dva giganty, Španěly a Chorvaty. Parta kolem Luky Modriče bude chtít na vstup do turnaje rychle zapomenout, neboť se proti jednomu z největších favoritů Eura na nic nezmohla. Do poločasu prohrávala 0:3, a když už měla šanci vstřelit branku z penalty, nejprve Petkoviče vychytal gólman Simón, aby se pak při dorážce sami připravili o gól předčasným vběhnutím do šestnáctky. Navzdory jasnému průběhu mají i tak Španělé nejspíše problém. Minimálně Morata totiž musel předčasně ze hřiště kvůli zranění.

před 50 minutami

Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: Maďarům gól Vargy k bodům nestačil. Švýcaři si vybudovali dostatečný náskok už v první půli

Podobně jako v úvodním duelu evropského šampionátu Německa se Skotskem, i v druhém zápase skupiny A mezi Maďarskem a Švýcarskem nemuseli fotbaloví fanoušci čekat na první gól dlouho. Postarali se o něj Švýcaři, konkrétně zásluhou Duaha. A v prvním poločase nezůstalo jen u něj, ještě do poločasu zvýšil na 2:0 Aebischer. Právě díky skvěle odehranému prvnímu poločasu nakonec Švýcaři dokráčeli k výhře, přestože po přestávce snižoval Varga. V závěru totiž na konečných 3:1 zvýšil Embolo.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Zelenskyj chce od summitu návrh míru, který se představí Moskvě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu na probíhajícím mírovém summitu ve Švýcarsku řekl, že Rusku předloží návrh na ukončení války, na němž se shodne mezinárodní společenství. Neprozradil však, zdali by sám jednal s ruským protějškem Vladimirem Putinem.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Na úvod fotbalového ME domácí Němci deklasovali Skoty 5:1

Lepší začátek evropského šampionátu si domácí německá fotbalová reprezentace nemohla přát. V úvodním zápase turnaje si poradila s neškodnými Skoty, kterým nepomohla ani mohutná fanouškovská podpora v Mnichově. Do karet Němcům hrál i fakt, že od konce prvního poločasu hráli Skotové o deseti lidech. Po prvním poločase už prohrávali 0:3, přičemž ve druhém poločase inkasovali další dvě branky. Ostrované si udělali radost jedinou brankou, která byla navíc ještě vlastní, když se nešťastně trefil Rüdiger. Byla to však jediná kaňka na bezchybném německém výkonu.

včera

Paul Rusesabagina

Hrdina Hotelu Rwanda slaví sedmdesátiny. Poslední roky ale protrpěl

Rwandou před třiceti lety zmítalo násilí, které připravilo o život stovky tisíc lidí. Kulaté sedmdesáté narozeniny slaví v sobotu 15. června muž, který během genocidy zachránil 1 268 lidských životů. Paul Rusesabagina je bývalý hotelový manažer, jehož činy byly mezinárodně oceněny. V posledních letech se však v rodné zemi stal terčem vládnoucích struktur. 

včera

včera

Česko dodalo Ukrajině první náboje v rámci muniční iniciativy. Přidala se k ní další země

První zásilky munice pořízené v rámci české iniciativy už dorazily na Ukrajinu. Informoval o tom ministr zahraničí Jan Lipavský v rozhovoru pro server RFE/RL. Nově se počet členů této iniciativy rozšířil na 21, s příslibem finančního angažmá přistoupilo Lucembursko. Český šéf diplomacie ale připouští, že každá válka končí jednáním a diplomacií. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy