(Ex)premiér Nečas se nadobro loučí s politikou. Volby o prázdninách?

Praha - Politická kariéra premiéra Petra Nečase (ODS) dnes končí. V šest odpoledne předá na Pražském hradě prezidentu Zemanovi rezignaci. Petr Nečas se nechal dokonce slyšet, že v politice úplně končí.

Nečasovi zlomila vaz kauza kolem zatčení jeho spolupracovnice Jany Nagyové. Premiér přitom skončí i jako předseda strany. Občanští demokraté tak musí najít nejen vhodného šéfa kabinetu, ale i člověka, který povede stranu do "supervolebního roku".

"Jsem si plně vědom toho, jak peripetie mého osobního života v současné době zatěžují politickou scénu i ODS. Já jsem velmi pozorně vnímal celý vývoj politické situace, který tady nastal počínaje středou. A jsem si vědom toho, jaké to pro mne má konsekvence. Chci zdůraznit, že jsem si vědom své politické odpovědnosti a vyvozuji z ní tyto důsledky," řekl v Nečas, když oznamoval svou rezignaci.

Ze zákona může Zeman pověřit sestavením vlády kohokoliv. Sociální demokraté se už nechali slyšet, že chtějí předčasné volby.

Předčasné volby by prezident Miloš Zeman musel vyhlásit do 60 dnů po rozpuštění Sněmovny rozhodnutím ústavní většiny všech poslanců, k čemuž by opozice potřebovala získat 120 hlasů. Levicové strany (ČSSD, KSČM a NS-LEV 21) s Věcmi veřejnými by k tomu aktuálně v dolní komoře musely získat dalších 27 poslanců. Bez členů dolní komory z vládního tábora by ale této mety nedosáhly.

Pokud by přece jen Sněmovna rozhodla o svém rozpuštění už v příštím týdnu, předčasné volby by se mohly konat do konce letních prázdnin. Pravděpodobnější ale je s ohledem na potřebu sestavit kandidátní listiny, naplánovat volební kampaň a získat peníze na její financování, že by Sněmovna o svém zániku v současném složení rozhodla až během léta tak, aby se volby konaly až v podzimních měsících.

Předčasné sněmovní volby by zřejmě zatížily státní pokladnu o něco více, než pokud by se konaly příští rok v řádném termínu, a to v souladu s dřívějším Zemanovým přáním souběžně s volbami do Evropského parlamentu. Ty mají být 23. a 24. května. Před třemi lety přišly státní pokladnu sněmovní volby na 1,056 miliardy korun.

Související

Petr Nečas u soudu v kauze Nagygate

Nečas, Nagyová a Boček jsou vinní v kauze trafik pro poslance ODS, rozhodl soud

Soud dnes v rámci kauzy tzv. trafik pro poslance ODS vynesl verdikt týkající se bývalého premiéra Petra Nečase (ODS). Nečasovi udělil podmíněný trest v délce 2,5 roku a peněžitý trest ve výši milionu korun. Jeho manželka Jana (dříve Nagyová) a spoluobžalovaný bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček byli odsouzeni k dvouletým podmíněným trestům a pokutě ve výši 300 000 korun. Verdikt není pravomocný.

Více souvisejících

Petr Nečas Volby vládní krize

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy