Rozhodnuto. Minimální mzda se od srpna zvýší na 8.500 Kč

Praha - Už od 1. srpna bude základní měsíční sazba minimální mzdy o 500 Kč vyšší, celkem 8 500 Kč. Včera večer o tom rozhodla vláda, když schválila návrh na změnu nařízení č. 567/2006 Sb., který předložil ministr práce a sociálních věcí František Koníček. Zvýší se i základní hodinová sazba minimální mzdy - ze 48,10 Kč na 50,60 Kč.

„Minimální mzda má ochrannou a motivační funkci. Během posledních let jsme se dostali do situace, kdy životní minimum plus simulované náklady na bydlení jsou výrazně vyšší než minimální mzda. Včerejší rozhodnutí vlády pomůže situaci postupně změnit," řekl ministr práce a sociálních věcí František Koníček a dodal, že se minimální mzda neměnila od roku 2007.

„Minimální mzda je kategorický imperativ pro zaměstnavatele. Díky jejímu zvýšení se posílí pracovní příjmy zaměstnanců, a tedy jejich koupěschopná poptávka," doplňuje ministr práce a sociálních věcí František Koníček. Za důležité mimo jiné považuje fakt, že zvýšení minimální mzdy přispěje k omezení výplat mezd na černo a pomůže zvýšit zaměstnanost tuzemských pracovníků.

Minimální mzda se podle kvalifikovaného odhadu týká asi  100 - 120 tisíc (cca tří procent) pracujících lidí. Na jejím zvýšení se před časem shodla Rada hospodářské a sociální dohody ČR, tedy tripartita. Řešení schválené kabinetem Jiřího Rusnoka, které zpracovalo ministerstvo práce a sociálních věcí, je kompromisem mezi návrhy zástupců zaměstnanců a zaměstnavatelů. Zvýšit minimální mzdu bylo jednou z priorit ministra práce a sociálních věcí Františka Koníčka.

Související

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Minimální mzda se má po roce 2024 valorizovat, rozhodla vláda. NBÚ povede Čuřín

Minimální mzda by se v blízké budoucnosti měla valorizovat pravidelně na základě výpočtu stanoveného zákonem, a nikoli ad hoc rozhodnutím vlády. Počítá s tím návrh novely zákoníku práce, který dnes odsouhlasil. Kabinet rozhodl také o navýšení příspěvku zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením a jmenoval nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu.

Více souvisejících

Minimální mzda František Koníček

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 2 minutami

před 40 minutami

před 56 minutami

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy