Máte návštěvu z ciziny? Bude vám hrozit pokuta. Řekneme vám proč

Praha - Pokud vám přijede kamarád ze Slovenska nebo jiné země Evropské unie, možná za to v budoucnu draze zaplatíte. Počítá se totiž s tím, že když návštěvu do tří dnů neoznámíte policii, bude vám hrozit dost vysoká pokuta.

Zní to možná jako vtip, ale je to tak. Ministerstvo vnitra chce totiž prosadit novou cizineckou legislativu, která zpřísňuje některá pravidla natolik, že to nechápou ani právní znalci. A nenechte se mýlit: problémy nehrozí jen cizím státním příslušníkům.

Každému Čechovi, který například ubytuje občana Evropské unie a nedá to do tří dní vědět policii, by nově hrozila pokuta až do výše 50 000 korun! A je jedno, jestli za vámi přijede kamarád z Itálie, nebo přítelkyně z Bratislavy. Informuje o tom zpravodajský portál E15.

Je to přitom v rozporu s tím, že se obyvatelé Evropské unie a některých dalších států (třeba Švýcarska) můžou na území České republiky zdržovat naprosto svobodně po libovolně dlouhou dobu a povolení k pobytu nepotřebují.

Návrh ministerstva jako takový je podle E15 komplikovaný. Oznámení na policii by prý platilo, kdyby vám na návštěvu přijel třeba známý ze Slovenska, který by vám na ubytování přispěl několika stovkami. Stejně tak by se to týkalo případu, kdy by takových známých bylo víc než pět. Opatření se nicméně nemá vztahovat na příbuzné, kteří by jako "osoby blízké" měli mít v návrhu výjimku.

Tím však "vstřícná" pravidla pro občany EU nekončí. Pro pobyt delší než tři měsíce by museli mít povolení od ministerstva vnitra, což by se vůbec poprvé týkalo i Slováků. A podle advokáta osloveného portálem E15 počítá návrh třeba i s tím, že podmínkou pro získání povolení k pobytu bude předložení dokladu o zajištění ubytování. A to je pro cizince dost často těžké, neboť majitelé nemovitostí cizí státní příslušníky neradi přihlašují. Co víc, unijní právo zakazuje, aby Česko takový doklad po občanech EU chtělo.

Ministerstvo vnitra plánovalo návrh nového zákona o pobytu cizinců prosadit do začátku příštího roku. Obavy, že by se veškerá zpřísnění do legislativy dostala, teď označilo za liché.

"V rámci aktualizace plánu legislativních prací vlády na rok 2013 ministerstvo vnitra požádalo předsedu Legislativní rady vlády o vynětí těchto návrhů z uvedeného plánu. Bývalý ministr vnitra Jan Kubice rozhodl o odložení termínu splnění této povinnosti, a to na konec roku 2014," cituje E15 Břetislava Olivu z tiskového odboru ministerstva.

Ministerstvo podle něj bude usilovat o vložení těchto návrhů zákonů do plánů legislativních prací vlády na rok 2014. Tento půlroční odklad ovšem ještě neznamená, že se tvrdé návrhy do zákonů nakonec nedostanou.

Související

Více souvisejících

Ministerstvo vnitra Cizinci pokuty

Aktuálně se děje

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

včera

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy