Bartákův exporadce o úplatcích: Adams na Idetu 2009 mluvil o 20 milionech

Brno - Někdejší šéf kopřivnické automobilky Tatra Ronald Adams se na zbrojařském veletrhu Idetu 2009 bavil s tehdejším náměstkem ministryně obrany Martinem Bartákem o 20 milionech.

Brněnskému městskému soudu to dnes řekl Bartákův bývalý poradce David Průša s tím, že zaslechl jen část jejich rozhovoru. Zda ale šlo o nabídku úplatku za to, že se Barták postará o navýšení státní zakázky pro Tatru, to Průša neví. Za korupci hrozí Američanu Adamsovi až pět let vězení.Setkání Adamse s Bartákem dnes soudu popsal nejen Průša, ale také někdejší Bartákova asistentka Jana Špaková. Oba totiž byli součástí doprovodu náměstka na veletrhu. Návštěva se konala několik dní před jmenováním Bartáka ministrem obrany.Špaková uvedla, že při mezi stánky Bartáka zastavil muž, ona si myslí, že Adams. Oslovil Bartáka již jako ministra. Spolu pak krátce hovořili. Barták ale odcházel z jednání rozladěný.Průša uvedl, že si fotografoval exponáty a přitom se náhodou dostal do těsné blízkosti Adamse a Bartáka. Zaslechl, jak Adams zmiňuje 20 milionů a slovo fond. Následně o tom mluvil s náměstkem. Barták prý řekl, že mu Adams sdělil, že "má speciální fond 20 milionů pro navýšení státní zakázky pro Tatru". Barták prý odvětil, ať se firma řádně zúčastní řízení."To já jsem mu (Bartákovi) poradil, aby se s věcí neobrátil na policii, protože ona nabídka byla příliš nekonkrétní. Jako bývalý policista jsem byl přesvědčený, že by kvůli tomu trestní řízení ani nebylo zahájeno. Byla to moje chyba," uvedl Průša, který u policie pracoval 11 let, a to i jako kriminalista.Podezřelé zakázky

Firma Bartákova známého Michala Smrže (MPI Group) dodala armádě v letech 2005 až 2009 zbraně a munici za téměř miliardu korun. Většina obchodů byla uzavřena až po nástupu Bartáka na ministerstvo obrany. Oba se „náhodou" na dovolené potkávají na ostrově Mauricius. Barták také pomáhal Smržovi do vedení armádního podniku Letecké opravny Malešice, odtud ho po několika týdnech odvolala ministryně Vlasta Parkanová pro střet zájmů.

Anonym podal na Bartáka trestní oznámení 1. března 2010 k Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 10, neboť nákupu 90 lehkých obrněných vozidel Iveco mohl být spáchán trestný čin zneužití pravomoci veřejného činitele. Smlouvu na dodávku vozů, logistiku a municí uzavřelo ministerstvo obrany v prosinci 2009 s tím, že vozidla mají být dodána v letech 2010 až 2013. Stát má za dodávku zaplatit přes 3,6 miliardy korun.

Na počátku září Mladá fronta DNES zveřejnila skryté nahrávky, v nichž tehdejší náměstek ministra obrany Jaroslav Kopřiva popisoval mechanismus obcházení zákona o veřejných zakázkách a maskování korupce při nákupu obrněných vozidel Iveco a ATF Dingo 2. Zároveň naznačil, že těchto nezákonností se aktivně účastnil také Barták. Na počátku listopadu pak bývalý velvyslanec USA v Česku a předseda dozorčí rady automobilky Tatra William J. Cabaniss uvedl, že po něm Barták v únoru 2008 požadoval úplatek, jímž by si Tatra zajistila hladký průběh zakázek vypisovaných ministerstvem obrany. Několik dní po zveřejnění této informace se rozeběhlo vyšetřování této aféry.

Související

Martin Barták, exministr obrany

Exministr Barták u soudu obhajoval nákup letadel CASA

Praha - Exnáměstek ministryně obrany a pozdější šéf resortu Martin Barták dnes u soudu jako svědek hájil nákup letounů CASA. Obžalobě ze zneužití pravomoci a porušení povinnosti při správě majetku čelí jeho někdejší nadřízená Vlasta Parkanová a šéf ministerské sekce vyzbrojování Jiří Staněk.

Více souvisejících

Martin Barták ronald adams kauza: steyr - pandur

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Everest zřejmě přestane být tak dosažitelný, vyplývá z rozhodnutí soudu

Z Nepálu přichází špatná zpráva pro horolezce. Tamní nejvyšší soud totiž nařídil vládě, aby omezila počet povolení k výstupu na nejvyšší horu světa Mount Everest a další himálajské vrcholy. S odkazem na právníka, který o omezení usiloval, o tom informovala AFP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy