Fischer vyrazil Kalouskova muže z ministerstva. Exministr ho měl rád

Praha – Ministr financí Rusnokovy vlády Jan Fischer odvolal vedoucího samostatného oddělení Mezinárodní ochrana investic a zahraniční pohledávky Radka Šnábla. Důvodem se stalo jeho jednání, kdy se nedostavil na poradu, o čemž nikoho neinformoval.

„Dnešní schůzka mezi ministrem a panem Šnáblem plánovaná na 10 hodin se neuskutečnila z důvodu nedostavení se bez omluvy pana Šnábla. Z tohoto důvodu bude odvolání panu Šnáblovi doručeno poštou," uvádí tiskový mluvčí ministerstva financí Ondřej Šrámek.

Fischer k tomu uvádí: „jeho pracovní návyky a způsoby se neslučují se standardem zaměstnance Ministerstva financí." Ministr posléze pověřil interní audit, aby zahájil šetření fungování oddělení, které Šnábl vedl.

Oddělení nyní povede Eva Anderová, která na ministerstvu již dříve několik let působila v odboru pro mezinárodní vztahy a finanční politiku. Ta je přesvědčena, že jsou veškeré soudní spory vedené proti státu naprosto pod kontrolou a odchod Šnábla proto není rizikem.

„Do roku 2007, než jsem přišel na ministerstvo, prohrávala Česká republika jednu arbitráž za druhou. Dokonce se tradovalo, že nejlepší byznys jsou arbitráže s Českou republikou. Od roku 2007 jsem totálně změnil systém a arbitrážní řízení jsme neprohráli ani jediné. Lví podíl na těchto úspěších má Radek Šnábl," uvedl letos v únoru tehdejší ministr Miroslav Kalousek k působení Šnábla pro server Aktuálně.cz.

Šnábl se v roce 1999 účastnil předraženého prodeje herních automatů do Arménie. Mechanismus fungoval tak, že s dalšími odsouzenými si mezi sebou zboží přeprodávali a nakonec je vyvezly do Arménie. Za toto jednání musel zaplatit 300 tisíc korun a dostal dvouletý trest podmíněně odložený.

Související

Jan Fischer, kandidát na prezidenta ČR

Fischer odvolal z ministerstva celý tým, který se rozhodně neflákal

Praha – Stínový ministr financí Jan Mládek (ČSSD) vítá rozhodnutí současného ministra financí Rusnokovy vlády Jana Fischera odvolat úředníka Radka Šnábla. Ten byl na ministerstvu šéfem oddělení arbitráží. Vše by však nemuselo být tak černobílé, jak se může zdát.

Více souvisejících

radek šnábl Jan Fischer

Aktuálně se děje

před 40 minutami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Íránský prezident Raísí bude ve čtvrtek pohřben ve svém rodném městě

Stovky lidí se v úterý sešly ve městě Tabríz, hlavním městě íránské provincie Východní Ázerbájdžán, aby se zúčastnily pohřebního průvodu za prezidenta Ebráhima Raísího, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy