Svobodní odmítají Klause i Bobošíkovou. Do voleb jdeme sami, tvrdí

Praha - V médiích se začalo spekulovat o návratu exprezidenta Klause do politiky. Spojit se měl s jednou ze stran, která k němu měla blízko po rozkolu s ODS. V úvahu tak přišla Suverenita a Svobodní. Druhá jmenovaná strana to ale odmítá.

Na předsedu Strany svobodných občanů se v poslední době valila vlna dotazů na údajné spojení se Suverenitou Jany Bobošíkové či exprezidentem Klausem. Svobodní na to ale reagují odmítavě: "Svobodní nejednali a nejednají o volební spolupráci s Václavem Klausem nebo se stranou Suverenita ani s jinou stranou. Svobodní jdou do voleb sami za sebe."

Důvodem k odmítání spojení pro volby je rozdílnost programů. Například postoj k Evropské unii. Svobodní chtějí z této organizace úplně vystoupit, Suverenita požaduje pouze návrat ke kořenům evropské integrace.

"Svobodní nemohou spolupracovat s jinými stranami podle toho, jak se strany nazývají, nýbrž podle obsahu programu a myšlenek, které zastávají. Do strany Svobodných nejsou kandidáti dosazováni, nýbrž vznikají v řádné soutěži názorů a myšlenek volbami při rovnosti šancí," pokračuje prohlášení této pravicové strany. Za Svobodné může kandidovat jen ten, kdo projde stranickými primárkami. Svobodní odmítají případné zneužití jejich stranické struktury jiným uskupením.

Naopak Suverenita Jany Bobošíkové by spojení s exprezidentem Klausem přivítala. Klaus to ale zatím odmítá.

Sdílejte článek

Související

Evropská unie, ilustrační fotografie. Původní zpráva

PŘEHLED: Česko čekají eurovolby. Politické strany řekly, co chtějí z Bruselu změnit

Občané Evropské unie si mezi 7. a 8. červnem letošního roku vyberou složení Evropského parlamentu pro příštích pět let. Česká republika je jedinou zemí, kde se volby konají ve dvou dnech. Kandidovat bude řada politických stran a hnutí. EuroZprávy.cz s žádostí o komentář k tomu, čeho chtějí jejich kandidáti dosáhnout, oslovily strany vládní i opoziční. Na dotazy zaslané prostřednictvím e-mailu neodpověděly strany ANO, SPD, SOCDEM a STAN. 
Česká televize, ilustrační foto

Formace Trikolora Svobodní Soukromníci podala žalobu na ČT

Volební formace Trikolora Svobodní Soukromníci podala stížnost k Radě České televize a Radě pro rozhlasové a televizní vysílání na pravidla předvolebních debat v České televizi. Podle uskupení jsou diskriminační, omezují svobodu slova a narušují volební soutěž. Hnutí současně podalo žalobu k soudu a domáhá se vydání předběžného opatření. Uvedlo to v tiskové zprávě. Vyjádření České televize ČTK zjišťuje.

Více souvisejících

svobodní Václav Klaus Jana Bobošíková

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 36 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy