Bárta a Škárka opět před soud? Benešová podává v kauze stížnost

Praha - Ministryně spravedlnosti Marie Benešová podá stížnost pro porušení zákona v údajné korupční kauze poslanců Víta Bárty a Jaroslava Škárky. Napsal to server Aktuálně.cz. Ministryně tak vyhoví podnětu soudce Jana Šotta, který ve věci rozhodoval a původně politiky uznal vinnými. Oba muže však musel následně zprostit obžaloby na základě rozhodnutí odvolacího soudu.

"Tento týden stížnost odchází z ministerstva, ode mě je to již podepsané," řekla Benešová serveru. Ředitel tiskového odboru úřadu přitom na dotaz ČTK ještě dnes dopoledne uvedl, že "ve věci zatím k žádnému posunu nedošlo". To, že uvažuje o podání stížnosti v neprospěch Bárty se Škárkou, avizovala ministryně již dříve.

Kauzou poslanců se teď bude zabývat Nejvyšší soud. Proti pravomocnému zprošťujícímu rozsudku se již dříve vymezil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který v případu podal k témuž soudu dovolání.

Soudy měly podle Zemana Bártu shledat vinným z podplácení a Škárku z poškozování cizích práv. „Nejvyšší státní zastupitelství navrhuje Nejvyššímu soudu, aby zrušil rozhodnutí soudů prvního a druhého stupně a věc vrátil k novému projednání," řekla mluvčí žalobce Helena Markusová. 

Případ se projednával již loni v dubnu - Obvodní soud pro Prahu 5 tehdy vyměřil Bártovi 18 měsíců s podmínečným odkladem na 2,5 roku za to, že bezúročnými půjčkami uplácel bývalé stranické kolegy. Škárka dostal tři roky nepodmíněně za to, že z Bárty vylákal peníze, aby ho zdiskreditoval. Proti nepravomocnému verdiktu se odvolali Bárta, Škárka i státní zástupkyně. Bárta se navíc obrátil na Nejvyšší soud s návrhem na vynětí z pravomoci orgánů činných v trestním řízení.

Nejvyšší soud loni v říjnu oznámil, že kvůli poslanecké imunitě nebude Bárta dále souzen za nabízení výhodných půjček spolustraníkům.

Pražský městský soud v listopadu 2012 vrátil případ obvodnímu soudu k novému projednání. Podle verdiktu odvolací soudkyně se Bárta poskytnutím půjček nedopustil protiprávního jednání a ani Škárka nespáchal podvod nebo jiný trestný čin. Letos v březnu soud nevyhověl odvolání státní zástupkyně a potvrdil osvobozující rozsudek, píše e15.cz.

Související

Vít Bárta

Exministr Bárta definitivně osvobozen. Šéf žalobců nepodal dovolání

Osvobození bývalého předsedy Věcí veřejných Víta Bárty a někdejšího zpravodajce Jana Petržílka v kauze vynesení odposlechů z Bezpečnostní informační služby (BIS) je definitivní. Nejvyšší státní zástupce nepodal dovolání k Nejvyššímu soudu, sdělil ČTK mluvčí zastupitelství Petr Malý. V medializovaných odposleších se tehdejší pražský primátor Pavel Bém (ODS) a lobbista Roman Janoušek oslovovali "Mazánku" a "Kolibříku".

Více souvisejících

Vít Bárta Jaroslav Škárka Marie Benešová

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy