Ministr Koníček zpucoval Sobotku: Je škodlivý jako Kalousek

Praha - Za nesmyslná a pokrytecká označil dnes ministr práce a sociálních věcí v demisi František Koníček slova šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky o přeběhlictví. Kritizoval také údajnou "vnitřní politickou korupci" a Sobotku srovnal s Kalouskem. Předseda sociální demokracie hovořil ve čtvrtek o přeběhlictví jako o podvodu na voliče a uvedl, že z ČSSD odcházejí ti, kteří v ní neuspěli.

"Některá prohlášení politiků bývají úsměvná. Zpravidla na ně nereaguji," začíná Koníček prohlášení, které zaslal ČTK. "Dnes ale musím udělat výjimku - včerejší komentář Bohuslava Sobotky o 'přeběhlictví' směřující i k mé osobě je totiž nejen nesmyslný a alibistický tak, jak jeho výroky zpravidla bývají. Je zavádějící, pokrytecký a zcela mimo realitu," pokračuje pak v komentáři plném ostrých výroků na adresu předsedy sociální demokracie.

Koníček kritizuje například sestavování kandidátek do předčasných voleb nebo způsob Sobotkova jednání. "Zdá se, že je pro předsedu Sobotku jednodušší sociální demokracii rozdělovat a následně manipulovat, než sjednocovat v konstruktivní, byť tvrdé diskusi. Při diskusích, když se panu předsedovi něco nelíbí a není schopen prosadit svůj názor, dál nedebatuje, nehledá shodu. Uraženě z jednání odchází," píše také Koníček, který se letos nedostal na stranickou kandidátku.

Sobotka se Koníčkovi rozhodně nezavděčil ani jako ministr financí, kdy byl prý možná srovnatelný jen se "škodlivým a nekoncepčním působením Miroslava Kalouska". Straně prý přeje lepšího předsedu, uvádí Koníček v závěru prohlášení, které přichází v době, kdy ČSSD řeší i další personální problémy.

Koníček mezi kandidáty zemanovců doplnil ministra vnitra Martina Pecinu, který by měl být lídrem v Moravskoslezském kraji. Dalším kandidátem je hradní kancléř Mynář, který by měl usilovat o zvolení ve Zlínském kraji. Spekuluje se o možnosti, že za SPOZ do voleb půjde ministr pro místní rozvoj František Lukl. Zemanovci vyjednávali údajně i s ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem. 

„Je mi líto, že přicházíme o erudovaného odborníka, kterého si v osobě Františka Koníčka velmi vážím," uvedl statutární místopředseda ČSSD Michal Hašek s tím, že poslední kapkou asi bylo jeho nezařazení na kandidátku. 

K zemanovcům přestoupil i senátor za ČSSD Jozef Regec. "Vážím si pana prezidenta a doufám, že budu moci být nápomocen," řekl senátor za obvod Blansko. Jeho cyklistické úspěchy připomněl i Mynář. "Pamatuji si ho ještě ze Závodu míru," řekl o Regecovi.

"Neměl jsem možnost prosazovat své myšlenky. Co se týče zákona o podpoře sportu, předal jsem předsedovi Sobotkovi návrh, jak bych si představoval koncepci sportu, nicméně před půl rokem jsem byl vyřazen ze stínové vlády," řekl iDNES.cz Regec.

"Věřím, že občané takové chování ve volbách odmítnou. Neočekávám žádné další odchody, Regec byl v ČSSD velmi krátce a především nenašel společnou řeč se sociálními demokraty ve svém okrese," dodal Sobotka.

Senátor naopak kritizoval poměry v současné sociální demokracii. "Nikdo neví, kdo je tam kapitán. Vládci jsou dva, to mi vadí. ČSSD je velká strana, chybí jí člověk, který by jí vládl jasně," poukázal na spory stranických křídel kolem předsedy Bohuslava Sobotky a Michala Haška, která spolu svádějí prakticky permanentní souboj, a to i nyní, krátce před volbami.

Související

Miloš Zeman, prezident ČR

Zemanovi dal milion, teď má výhodné místo. A bez výběrového řízení

Ostrava - Místopředseda Strany práv občanů Zemanovci (SPOZ) v Moravskoslezském kraji František Gajdoš, který přispěl milionem korun na volební kampaň prezidenta Miloše Zemana, se stal vedoucím Oblastního inspektorátu práce pro Moravskoslezský a Olomoucký kraj. Bez výběrového řízení ho jmenoval ministr práce a sociálních věcí z končící Rusnokovy vlády František Koníček. Informuje o tom server Aktuálně.cz.

Více souvisejících

František Koníček Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 12 minutami

před 12 minutami

před 13 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Ukrajina odpálila na Krym rakety ATACMS. Americká munice už pomáhá

Ruská protivzdušná obrana zničila čtyři rakety dlouhého doletu, které ukrajinské síly odpálily na poloostrov Krym. Oznámilo to v sobotu ráno ruské ministerstvo obrany, podle něhož šlo o střely ATACMS dodané Spojenými státy.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy