Zemanovi dal milion, teď má výhodné místo. A bez výběrového řízení

Ostrava - Místopředseda Strany práv občanů Zemanovci (SPOZ) v Moravskoslezském kraji František Gajdoš, který přispěl milionem korun na volební kampaň prezidenta Miloše Zemana, se stal vedoucím Oblastního inspektorátu práce pro Moravskoslezský a Olomoucký kraj. Bez výběrového řízení ho jmenoval ministr práce a sociálních věcí z končící Rusnokovy vlády František Koníček. Informuje o tom server Aktuálně.cz.

Bývalý exekutor Gajdoš byl na místo, kde se základní plat pohybuje podle tabulek mezi 42 až 45 tisíci korun, jmenován 13. ledna. "Já jsem jmenoval tolik lidí, že si nemůžu pamatovat všechny. Obraťte se na tiskového mluvčího," řekl serveru Koníček, zároveň volební lídr SPOZ. Podle tiskového oddělení "v právních předpisech není nutnost realizovat výběrové řízení".

Ministr jmenuje vedoucí inspektory po projednání s generálním inspektorem, kterým je v současnosti Rudolf Hahn. Ten prý byl o výběru Gajdoše předem informován. "Jmenování pana Františka Gajdoše nebylo mým návrhem ani mojí iniciativou. Jaké okolnosti byly pro ministerstvo práce a sociálních věcí rozhodující při výběru a k jakým aspektům bylo při tom přihlíženo, je otázkou, na kterou neumím odpovědět," sdělil serveru.

Obsadit pozici vedoucího inspektora bez soutěže je podle zjištění Insideru skutečně výjimečnou věcí. Za posledních sedm let se něco podobného nestalo ani jednou. Jak vyplývá z veřejných zdrojů, výběrová řízení se vypisovala i na místa pouhých asistentek inspektora.

František Gajdoš od června zasedá v orgánech Česko-černohorské obchodní a průmyslové komory spolu s dalšími dvěma Zemanovými sponzory Ondřejem Šloufem (synem lobbisty a zakladatele SPOZ Miroslava Šloufa) a Josefem Nackem.

Další z velkých Zemanových dárců - brněnský advokát Jiří Jestřáb, který na prezidentskou kampaň poslal přes milion korun - se stal revizorem nově založeného Zemanova nadačního fondu určeného na příspěvky ke splácení státního dluhu, dodal server Aktuálně.cz.

A další sponzoři?

Významnými donátory Zemanovy kampaně byli dva brněnští právníci Jiří Jestřáb a Richard Tománek. První z nich přispěl částkou 600 tisic korun, druhý půl milionem. Dalších 200 tisíc přidal podnikatel Vladimír Pavlík a 50 tisíc Pavel Žák. Všichni se objevili ve firmě K.L.H. Holding, ale většinou se potkávali i jinde, uvedly Hospodářské noviny.

Společnost Sigma Group dala Zemanovi 400 tisíc. Má akcie na doručitele a jejím jediným akcionářem je podle internetového výpisu z obchodního rejstříku firma TZ Stones Mining Limited se sídlem na Kypru. Předsedou představenstva je Milan Šimonovský. Firma je jedním ze zájemců o subdodávky při dostavbě Temelína, už dnes dodává pro ruský jaderný průmysl, jen loni měli v Rusku kontrakty za 150 milionů korun.

Statisíce přitekly k Zemanovi od lidí, kteří se při podnikání potkali ve společnostech s obchodním ředitelem firmy Adast Systems Tomášem Rosenbreyerem. On sám dal Zemanovi 80 tisíc, jeho společníci Tomáš Kubala a Martin Svoboda oba po 190 tisících. Kubala se Svobodou zároveň působí ve směnárně Cash Point, jejíž ředitel Marek Doležal daroval Zemanovi 85 tisic korun. Přes firmy Cashfin, Douglas Capital nebo Rezidence Čeladná má Tomáš Rosenbeyer obchodní vazby ještě s dalšími dvěma sponzory Zemana - Janem Hábou, který dal 75 tisíc, a ostravským právníkem Danielem Tomíčkem, který přispěl 80 tisíci korun.

Související

Vláda ČR

Vláda chce nová pravidla pro nominace prezidentských kandidátů. Řešila i Dukovany

Poslanci a senátoři už nebudou moci před volbami prezidenta republiky podpořit kandidaturu více než jednoho prezidentského kandidáta. Návrh na změnu zákona o volbě prezidenta republiky projednala vláda na středeční schůzi. Zabývala se také nezbytnými přípravami dopravní infrastruktury potřebnými k zahájení a následnému průběhu výstavby nových jaderných bloků v Dukovanech.

Více souvisejících

prezident čr Miloš Zeman František Koníček

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy