Válka v pražské ODS: Exministr Chalupa naznačil, že půjde proti Svobodovi

Praha - Exministr životního prostředí Tomáš Chalupa /ODS/ nepřímo potvrdil informace, že bude chtít vystřídat Bohuslava Svobodu v čele pražské ODS. Tato organizace je momentálně decimována vnitřními spory.

V Praze se sice zatím žádný volební sněm, kdy by se mělo volit nové vedení, nechystá, je ale možné, že se tak stane v blízké budoucnosti. Chalupa v rozhovoru pro Aktuálně.cz připustil, že někteří straníci by ho rádi viděli v čele pražské buňky. Sám ale chce, aby vše proběhlo dle standardních procedur a byl nejprve svolán volební sněm.

"Jestliže bych ale o kandidatuře přesto uvažoval, tak proto, aby se do ODS vrátily právě standardní procedury - nejen ohledně volby předsedy regionu, ale třeba i v tom, aby se účelově nerušila oblastní sdružení," řekl pro Aktuálně.cz.

V Praze momentálně zuří otevřená válka mezi Bohuslavem Svobodou a jeho lidmi jako je Aleksandra Udženija na jedné straně a "starou gardou" na druhé straně. Do té se ještě nedávno počítal například Boris Šťastný.

Po volbách v roce 2010 se sice povedlo Bohuslavu Svobodovi na čas převést své oponenty a získat vedení pražské organizace. To ale netrvalo dlouho a momentálně je jeho pozice den ode dne slabší. Výrazným oslabením pro něj byl i odchod Petra Nečase z čela ODS. Ten totiž patřil k jeho nejhlasitějším podporovatelům.

Související

Tomáš Chalupa na 24. kongresu ODS

Majetek politiků: Plachetnice, přívěšek se světýlkem a dluhy

Praha - Někteří exposlanci vyplnili majetková přiznání za loňský rok rok do rozpuštění Sněmovny poměrně podrobně. Tomáš Chalupa (ODS) vypsal jako v minulosti desítky darů, mimo jiné vodku, slivovici, medovinu a vína. Nezařazená Kristýna Kočí zase dostala hodinky "neurčité hodnoty" a Lenka Andrýsová (LIDEM) uvedla výdaje účasti na kongresu, které za ní hradila nadace Friedrich Neumann Stiftung.

Více souvisejících

Tomáš Chalupa Bohuslav Svoboda

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Princezna Kate se věnuje rodině. Vyfotila nový snímek nejmladšího Louise

Princezna Kate, která bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny, se sice aktuálně nevěnuje povinnostem člena královské rodiny, ale rodinu má stále na prvním místě. Britům to dokázala v úterý, kdy její nejmladší syn Louis oslavil šesté narozeniny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy