Strany z nás dělají jen jednotky zaměstnanosti

Praha – Europoslankyně Zuzana Roithová z KDU-ČSL lobuje za svoji stranu. Nepředhazuje nám však líbivé slogany a lákavé body programu, Roithová jde k hodnotovým základům české společnosti, které v poslední době v důsledku české politiky berou za své.

Strany usilující o křesla v Poslanecké sněmovně již zahájily předvolební kampaně, které jsou vidět na každém kroku. Dle europoslankyně se snaží nalákat voliče především na obecně přijatelné motto či podporu stran od obecně známých osobností.

Sama vstoupila k lidovcům, neboť je věřící, ale i kvůli humanitním ideálům, které nalezla u KDU-ČSL. Tyto ideály vyznávaly osobnosti, které daly českým zemím podobu, Roithová připomíná Karla IV., Jana Amose Komenského, Tomáše Garrigue Masaryka či Václava Havla. „Ti zasadili hlubší kořeny naší státnosti, než programoví teoretici a autoři nereálných slibů, dokázali totiž ony humanitní ideály uvést do života – svého i veřejného," uvádí na blogu Aktuálně.cz.

Voliči by tak neměli vnímat jen politické sliby, ale i hodnoty, které politické strany zastávají. „Hledám program, který neredukuje člověka na jednotku zaměstnanosti či tvorby hrubého domácího produktu, hledám program, který nezasévá závist a zášť, hledám program, který mi neslibuje splnění reklamních snů, ale podmínky pro život skutečných rodin," dodává s tím, že pro zlepšení situace nepotřebujeme změnu politického systému, ale vyměnit protagonisty.

Související

Volební sjezd KDU - ČSL 2017

Plán lidovců: Změnit volební zákony, víc peněz na obranu a stop uprchlickým kvótám

Praha - KDU-ČSL by se v příštích letech měla zaměřit na zvyšování výdajů na obranu, na umožnění dobrovolného zdravotního pojištění pro péči nad rámec povinného pojistného nebo na vytvoření přehlednější legislativy. Sjezd dnes také vyzval vedení strany, aby usilovalo o změnu volebních zákonů. Podle delegátů by se měly snížit hranice pro vstup do Sněmovny pro volební koalice. Řešila také migrační krize a zaznělo odmítnutí kvót pro rozdělování uprchlíků.
Volební sjezd KDU - ČSL 2017

Roithová zasedne v širším vedení KDU-ČSL, bude v něm i Čunek

Praha - V Praze druhým dnem pokračuje celostátní sjezd KDU-ČSL. Do širšího vedení strany byla zvolena Zuzana Roithová, která neuspěla při kandidatuře na místopředsedkyni. V celostátním výboru zasedne i zlínský hejtman Jiří Čunek, který neúspěšně kandidoval na předsedu.

Více souvisejících

Zuzana Roithová Volby

Aktuálně se děje

před 58 minutami

před 1 hodinou

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 1 hodinou

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 2 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 3 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Ukrajina míří do NATO a Moskva musí pochopit, že nemůže vyhrát, zdůraznil Stoltenberg v Kyjevě

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg ujistil, že místo Ukrajiny je v NATO a země se nachází na cestě do aliance, řekl v Kyjevě.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy