Strana svobodných si věří: Mach se postaví Schwarzenbergovi a Babišovi

Praha - Strana svobodných občanů předložila kandidátní listiny pro předčasné sněmovní volby ve všech krajích, která představí krajské lídry do parlamentních voleb a volební program. ČTK to dnes oznámila mluvčí strany Irena Válová. Celkem podle ní Svobodní nominovali 342 kandidátů, z toho 43 nestraníků.

Strana dosud do Sněmovny nepronikla a v průzkumech voličské podpory se obvykle pohybuje pod dvouprocentní hranicí. V předchozích sněmovních volbách získala zhruba 39.000 hlasů, tedy 0,74 procenta.

Předseda Svobodných Petr Mach bude lídrem v Praze. Mezi jeho přímé soupeře tak budou patřit předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová, odborový předák Jaroslav Zavadil (za ČSSD) nebo podnikatel a předseda hnutí ANO 2011 Andrej Babiš.

Svobodní se prezentují jako jediná strana, která má v programu vystoupení ČR z Evropské unie, snižování daní a "obranu obyvatel proti zákonům zvyšujícím státní dluh prostřednictvím lidového veta". Koncem srpna odmítli spolupráci s dalšími stranami, které počítaly se záštitou někdejšího prezidenta, premiéra a předsedy ODS Václava Klause. "Svobodní odmítají využít jméno Václav Klaus jako výtah k moci," uvedl tehdy v prohlášení Mach.

Jak Svobodní vyřeší daně, důchody, EU a romskou problematiku? 

Romové často nepracují a žijí ze sociálních dávek. Doplácejí tak na ně ostatní občané. To ale není vina Romů, ale státu, že jim ty peníze dává. Mnoha Romům (i mnoha ne-Romům) stačí nižší životní standard než průměrnému občanovi ČR, proto se častěji spokojí se sociálními dávkami a nemají motivaci vydělávat si prací. Romové mají právo na odlišný způsob života. Svobodní jsou pro zrušení minimální mzdy a omezení sociálních dávek. To zvýší šance Romů najít si práci, píše web svobodni.cz.

Zrušení daně z příjmu pro zaměstnance i živnostníky máme v programu - je to daň nejzkaženější mnoha výjimkami a poplatníci platí z příjmu několik dalších daní, při útratách platí DPH. Chceme zrušit všemožné dotace podnikům a snížit míru státního přerozdělování minimálně o 4% HDP, což je přesně objem, který stát vybere prostřednictvím DPFO. Vyrovnání státního rozpočtu má ale absolutní přednost. Nejprve je třeba vyrovnat rozpočet, až pak lze zrušit daň z příjmu.

Jsme pro takovou reformu důchodového systému, která sníží závislost lidí na státu. Lidem se musí snížit povinné platby do průběžného systému a stát by měl ve stáří každému vyplácet platby úměrné jeho příspěvkům. Jsme proti zavádění nových zákonných povinností, jako platit povinně do fondů, nebo platit povinně rodičům. V přechodném období by stát měl financovat deficit důchodového systému prodejem státního majetku.

Značná část představ Svobodných o ideálním uspořádání v České republice není realizovatelná bez vystoupení z EU. Unie chrlí obrovské množství legislativy a ta dnes tvoří většinu předpisů platných v ČR. Bez vystoupení z EU není možné zjednodušovat pravidla, snižovat byrokracii a daně. Volný pohyb zboží a pracovní síly nám garantuje Evropský hospodářský prostor (EHP), volný pohyb zase Schengenská dohoda, vstupem do Evropského sdružení volného obchodu (ESVO/EFTA) bychom si zajistili volný obchod kromě EU také s celou Severní Amerikou, významnou částí Střední a Jižní Ameriky, Afriky i Asie. 

Související

Evropská unie, ilustrační fotografie. Původní zpráva

PŘEHLED: Česko čekají eurovolby. Politické strany řekly, co chtějí z Bruselu změnit

Občané Evropské unie si mezi 7. a 8. červnem letošního roku vyberou složení Evropského parlamentu pro příštích pět let. Česká republika je jedinou zemí, kde se volby konají ve dvou dnech. Kandidovat bude řada politických stran a hnutí. EuroZprávy.cz s žádostí o komentář k tomu, čeho chtějí jejich kandidáti dosáhnout, oslovily strany vládní i opoziční. Na dotazy zaslané prostřednictvím e-mailu neodpověděly strany ANO, SPD, SOCDEM a STAN. 
Česká televize, ilustrační foto

Formace Trikolora Svobodní Soukromníci podala žalobu na ČT

Volební formace Trikolora Svobodní Soukromníci podala stížnost k Radě České televize a Radě pro rozhlasové a televizní vysílání na pravidla předvolebních debat v České televizi. Podle uskupení jsou diskriminační, omezují svobodu slova a narušují volební soutěž. Hnutí současně podalo žalobu k soudu a domáhá se vydání předběžného opatření. Uvedlo to v tiskové zprávě. Vyjádření České televize ČTK zjišťuje.

Více souvisejících

svobodní Volby 2013

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Jak je princezně Kate? Princ William odpovídal na všetečné otázky lidí v ulicích

Princ William v úterý překvapil lidi v ulicích jednoho z velkých britských měst. Kolemjdoucí zajímala především jedna věc. Pochopitelně to byl zdravotní stav jeho manželky Kate, která bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy