Zeman diktuje Bakalovi: Důl Paskov by měl být dotován z prodeje bytů OKD

Praha - Prezident Miloš Zeman navrhl, aby společnost RPG Byty postoupila 44.000 bývalých bytů OKD, nejlépe Moravskoslezskému kraji. Z výnosů z bytů, které podle Zemana činí zhruba 1,2 miliardy korun ročně, by se financovala útlumová těžba v dole Paskov. Zeman podpořil plán vlády, aby důl byl v provozu do roku 2016, je podle něj ale třeba získat na financování útlumu těžby peníze. Prezident to řekl po dnešním jednání s premiérem Jiřím Rusnokem a zástupci zainteresovaných stran.

RPG Byty získala byty od své mateřské firmy spoluvlastněné miliardářem Zdeňkem Bakalou RPG Industries, která je koupila v roce 2004 od společnosti Karbon Invest spolu s OKD. V privatizační smlouvě se zavázala, že v případě převodu byty nabídne přednostně dosavadním nájemníkům za netržních podmínek, což zatím neudělala. RPG Byty patří do skupiny BXR, která vlastní důl Paskov.

"Navrhl jsem proto při dnešním jednání, aby společnost, která získala poněkud podivným způsobem tento bytový fond, odstoupila tento bytový fond například Moravskoslezskému kraji a aby z výnosů tohoto bytového fondu byl do roku 2016 financován onen zmíněný útlumový program," řekl na tiskové konferenci Zeman.

Žádná konkrétní dohoda nebo opatření ale ze schůzky nevzešla, dodává iHned.cz. "Chápu tuto schůzku jako první krok při řešení společného problému," řekl k tomu Zeman. Jednání mají dál pokračovat na bilaterální úrovni. 

Mluvčí Zdeňka Bakaly Tomáš Pavlík k tomu uvedl, že se spolumajitel NWR bude muset nejprve seznámit se skutečným průběhem a obsahem schůzky, až poté se bude moci vyjádřit.

Na setkání kromě zástupců OKD byli také představitelé dalších ostravských podniků ArcelorMittal Ostrava a Evraz Vítkovice Steel. "Chtěli jsme především slyšet, jak chtějí situaci v Moravskoslezském kraji řešit. A to především v oblasti zaměstnanosti," uvedl po setkání premiér v demisi Jiří Rusnok.

Dodal, že se vláda snaží do kraje získat i nového strategického investora ze zahraničí, který by mohl vyřešit problém nezaměstnanosti. Kvůli tomu se prý za hranice státu vypraví ministr průmyslu Jiří Cienciala. Investor by měl podnikat v takových segmentech, které by umožnily snadnou rekvalifikaci propuštěných horníků z dolu Paskov, uvedl Zeman.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Důl Paskov

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Diskuse, koncerty i výstavy. Česko slaví 20 let v EU, odstartuje Týden Evropy

Česko oslavuje 20 let členství v EU prostřednictvím různých akcí po celé republice. V Praze se dnes konají diskuse, koncerty, výstavy a divadelní představení. Večer otevře prezident Petr Pavel takzvaný Týden Evropy.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy