Audit prezidentské kampaně? Fiasko, nadává Transparency International

Praha - Protikorupční organizace Transparency International (TI) kritizuje senátní audit financování prezidentské kampaně; považuje jej za nedůvěryhodný a nedostatečný. ČTK to dnes řekl šéf české odbočky mezinárodní organizace David Ondráčka. Senátní mandátový a imunitní výbor v úterý konstatoval, že pravidla financování volební kampaně zcela nedodržel žádný z devíti kandidátů na prezidenta, prohřešky ale prý nebyly zásadní.

"Oni šli jenom po povrchu, nevěnovali se téměř ničemu zásadnějšímu ohledně financování, prověřování sponzorů jednotlivých kandidátů a dramatičtějších porušení zákona, ke kterým tam došlo," je přesvědčen Ondráčka, podle něhož za peníze, které do kontroly investoval Senát, hloubkový audit ani udělat nešlo.

"Měli by prověřovat jednotlivé sponzorské příspěvky a jednotlivé dárce, dívat se na občanská sdružení, která podporovala ty kandidáty a která jim tam posílala peníze," naznačuje Ondráčka, jak by podle něj měl audit vypadat. "Měli by se dívat na tu podmínku velmi tvrdě, jak je možné, že ty peníze přišly některým kandidátům až půl roku po volbách. Měli by se dívat na to, jestli ti kandidáti skutečně zveřejňovali i detailně informace o svých výdajích."

Některé aspekty financování nemohl auditor ani senátní výbor ověřit vůbec, včetně toho, zda veškeré výdaje na kampaň byly hrazeny výhradně z volebních účtů. "Pokud by někdo očekával, že odhalíme nějaké nepravosti, které běžely mimo oficiální transparentní účet, tak to samozřejmě není v silách auditora ani mandátového a imunitního výboru," řekl novinářům v úterý předseda výboru Jiří Oberfalzer (ODS).

Kandidáti chybovali například v tom, že transparentní účet pro financování kampaně neuzavřeli dnem vyhlášení volebních výsledků. Platilo to zejména pro prezidenta Miloše Zemana a současného ministra financí Jana Fischera, kteří ještě dlouho po volbách spláceli své závazky a přijímali příspěvky na své volební účty. Oberfalzer ale upozornil na to, že v této záležitosti porušili zákon všichni kandidáti. Ustanovení označil za nepraktické.

Na volebních účtech všech kandidátů se objevovaly podle závěru výboru neidentifikované dary, a to třeba i od nich samotných. Zákon totiž předpokládá i uvedení data narození a bydliště donátora. Karel Schwarzenberg, Fischer, Taťána Fischerová a Zuzana Roithová chybovali podle výboru v identifikaci původu nepeněžitých darů.

Žádný z adeptů na Hrad nezveřejnil na webu veškeré účetnictví shodné s podklady pro senátní výbor. Fischer a Vladimír Franz měli dva volební účty, zákon ale předpokládá jen jeden. Kandidáti věsměs měli také formální problémy s převáděním nevyužitých peněz na veřejně prospěšné účely.

Jen Fischerová a Roithová prokazatelně použily peníze z volebního účtu výhradně na kampaň. U zbylých kandidátů to nebylo možné ověřit.

Související

Rusko, ilustrační foto

Rusko označilo Transparency International za nežádoucí organizaci a zakázalo ji

Ruská generální prokuratura označila Transparency International za nežádoucí organizací, oznámila dnes ruská média. Již dříve ruské úřady udělily této nevládní organizaci sídlící v Berlíně a bojující proti korupci po celém světě hanlivou nálepku zahraničního agenta. Spolupráce s nežádoucí organizací hrozí v Rusku trestním postihem a vězením.
Soudní dvůr EU

Boj za transparentnost se vrací o roky zpět, komentuje TI verdikt unijního soudu

Rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie z minulého týdne ohledně evidence skutečných majitelů vrací boj za transparentnost vlastníků společností, ale i třeba boj proti praní špinavých peněz v EU, o deset let zpět. Na dotaz ČTK to dnes uvedl vedoucí analytik protikorupční organizace Transparency International (TI) Marek Chromý, podle kterého je rozhodnutí soudu též nejednoznačné v tom, jak má EU zareagovat.

Více souvisejících

transparency international prezidentská kampaň Senát ČR

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 56 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

včera

včera

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropská unie směřuje k ekonomické studené válce s Čínou, varoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval před tím, že Evropská unie směřuje k „ekonomické studené válce“ s Čínou v souvislosti s návrhem na uvalení cel na čínské elektromobily. Orbán to uvedl během rozhovoru pro státní rozhlasovou stanici, kde vyjádřil své obavy o negativní dopady tohoto kroku na evropskou ekonomiku a upozornil, že Maďarsko chce zachovat hospodářskou neutralitu a pokračovat v obchodování jak s Čínou, tak se Západem.

včera

včera

Izrael válčí na několika frontách. Írán po celém regionu vytvořil rozsáhlou síť zástupných sil

Izrael bojuje na několika frontách. Kromě Íránu, Hizballáhu a Hamásu jeho bezpečnost ohrožuje daleko více organizací, které získávají podporu Teheránu. Tyto organizace jsou rozeseté po celém Blízkém východě a íránský teokratický režim si z nich vytvořil rozsáhlou síť zástupných sil, které mu pomáhají v boji s židovským státem.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy